Home » UČENJE NA DALJINU: ŠKOLSKI PROGRAM PROTIV RIJALITIJA
AKTUELNO

UČENJE NA DALJINU: ŠKOLSKI PROGRAM PROTIV RIJALITIJA

učenje na daljinu

Da li školski program može da potisne rijalitije sa televizije? Može li to da bude jedan od, uslovno rečeno, pozitivnih efekata korona virusa? Kako bi izgledalo učenje na daljinu?

Dok su mnoge države regiona i sveta već zatvorile škole zbog korona virusa, u Srbiji se vlast još nećka. Šta će se, međutim, dešavati ako do toga dođe i u Srbiji. Da li će biti organizovano nekakvo učenje na daljinu?

Premijerka Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Ona je za TV Pink rekla da je u petak ujutru imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Ssarčevićem i njegovim timom. Na sastanku je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema za učenje na daljinu i otklone eventualne smetnje.

“Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja.

Učenje na daljinu u Hrvatskoj i Sloveniji

Neke države su se, međutim, odlučile za manje komplikovan, a svima pristupačniji sitem. Hrvatska, na primer, od ponedeljka uvodi nastavu za učenike osnovnih škola preko televizije. Nastavni program biće emitovan na Trećem kanalu HRT-a.

– U skladu sa odlukom Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u saradnji s Ministarstvom nauke i obrazovanja će sudelovati u provođenju nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu – saopštio je HRT.

Tako će od ponedeljka, 16. marta u 8 sati na Trećem programu HRT-a krenuti emisija nastavnog programa “Škola na Trećem”.

– U uslovima proglašene epidemije koronavirusa na području Republike Hrvatske, a sa ciljem obezbeđivanja kontinuiteta vaspitno obrazovnog procesa, Hrvatska radiotelevizija se zadužuje da omogući izvođenje nastavnog programa na daljinu. Ministarstvo obrazovanja zadužuje se da obezbedi nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu –  navodi HRT.

Nastava će pratiti programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristiće se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

I Slovenija će od ponedeljka da zatvori sve obrazovne institucije. Prema podacima Ministarstva obrazovanja Slovenije, više od 260.000 dece će morati da ostane kod kuće.

Ministar obrazovanja Jernej Pikalo rekao je da se razgovara o mogućnostima učenja na daljinu sa javnim servisom RTV Slovenija, internet provajderom za javne institucije Arnes i drugima.

E, sad, da li neko može da zamisli da od RTS-a zatraže da deo svog programa ustupi za školski program? Ili, ne daj bože, da se isto traži i od drugih emitera sa nacionalnom frekvencijom? Pa da umesto rijalitija i besmislenih sapunica emituju eudkativni program?

Drugo, imamo li uopšte viziju kako bi taj program trebalo da izgleda?

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/