Home » POVRATAK U ŠKOLU: Nepotrebno i štetno licitiranje datumima
AKTUELNO

POVRATAK U ŠKOLU: Nepotrebno i štetno licitiranje datumima

povratak u školu

Većina, sigurno je, čeka povratak u školu. I roditelji, i deca i nastavnici. Povratak u školu označiće i kraj „porodičnog vanrednog stanja“ za mnoge izazavnog korona virusom.

Dok do toga ne dođe, međutim, valja se skoncentrisati na postojeću situaciju. Zato licitiranje sa mogućim datumom povratka u školu nije dobro.

Time se samo unosi dodatna nervoza i konfuzija, kako među roditelje, tako i među učenike. Nažalost, izgleda da se baš to dešava.

Čak je pre nekoliko dana i Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon rekao za “Blic” da smatra da bi povratak u školu trebalo da bude poslednja stvar koju treba vratiti. Jedno od obrazloženja je da u kolektivima poput škole virus može najbrže da se prenese.

Gotovo u istom danu, međutim, od državnih službenika čuli smo dva moguća datuma za povratak u školu. Ministar Mladen Šarčević spomenuo je 15. jun. Zamenica direktora instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević, pak, govorila je o 15. julu za nasatvak ove i 15. septembru za početak naredne školske godine.

Povratak u školu po ministru Šarčeviću

Ministar Šarčević je kazao, naime, da je moguće da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe u junu

– To bi mogao da bude početak juna, imamo sve spremno da to bude završeno do kraja juna – rekao je on za tv Prva.

Šarčević je napomenuo da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava.

– Nisam voljan da se to desi brzo, školska godina traje do 31. avgusta. Svi zaslužuju neku vrstu predaha, mislim da imamo dovoljno vremena, imamo ceo maj. Mi u maju radimo nastavu na daljinu – kazao je on.

Povratak u školu po dr Kisić Tepavčević

Istovremeno, dr Kisić Tepavčević je rekla je da na Kriznom štabu još nije pričano o konkretnom datumu nastavka školske godine.

Ukazala je, međutim, da 15. juli i 15. septembar ne bi bili veoma popularni datumi, jer svako ko je roditelj ne bi to prihvatio sa velikim odušveljenjem.

– Moramo, međutim, biti svesni da biti doneti onakva odluka koja je najbolja za našu decu. Takva da najmanje izložimo decu riziku, a što je još bitnije da ne prenesu infekciju među populacijom starijih. Pričaćemo o tome narednih nedelja kada ćemo tačno definisati kakvi bi bili vremenski okviri – najavila je ona.

Kisić Tepavčević je, povodom predloga da se školska godina nastavi 15. jula, a da nova školska godina počne 15. septembra i da li ima odluke o tome, rekla da je sigurno da deca nisu odavno u kolektivu i da je jasno da je stepen kolektivnog imuniteta kod najmlađih jako nizak.

Kisić Tepavčević je rekla da su letnji meseci, sa visokim temperaturama, najbezbedniji kada je reč o ovakvim virusima.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/