Home » Đaci bez planiranih ekskurzija – roditelji bez uplaćenih rata
EKSKURZIJE / IZLETI

Đaci bez planiranih ekskurzija – roditelji bez uplaćenih rata

novac za ekskurzije

Đaci su ove školske godine ostali bez ekskurzija, izleta i rekreativnih nastava. Roditelji su, dobrim delom ostali bez novca i pored činjenice da deca neće putovati. Takav je slučaj u dosta škola.

Nudile su se dve opcije: prihvatanje zamenskog putvanja ili da novac za ekskurzije bude vraćen u nekom trenutku, makar kada se radi o novcu koji je ostao na računima škola. Što se tiče novca prebačenog agencijama koje su bile zadužene za organizaciju putovanja, roditelji će u najboljem slučaju moati da sačekaju do sredine januara 2022. godine.

Sve to je u skladu sa Uredbom o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Novac za ekskurzije – izgubljen u prevodu

Neki direktori su, međutim, slučajmo ili ne, propustili da u dopisima roditeljima spomenu varijantu da agencije vrate uplaćeni novac za ekskurzije. Jedine dve opcije koje su naveli je da škola vrati novac koji je ostao na školskom računu i izbor zamenskog putovanja.

Škole su, naime, potpisivala ugovore sa agencijama koje su, preko javne nabavke, dobile da organizuju ekskurzije, izlete i rekreativne nastave.

Javnim nabavkama je, uglavnom, predviđeno da se avans agencijama uplaćuje do 60 odsto vrednosti najkasnije 10 dana pre dana polaska. Taj novac za ekskurzije škole trenutno ne mogu da vrate roditeljima već će ponuditi zamensko putovanje – za koje je rok za realizaciju ne duži od godinu i po dana.

Preostali uplaćen novac za ekskurzije, koji škole nisu prebacile na račun agencije, je na računima škola. I taj novac trebalo bi da bude vraćen roditeljima u najkraćem roku.

Postoji, takođe, još jedna mogućnost,a to je da se čeka dopis Ministarstva prosvete da putovanja mogu da se realizuju. To znači da bi ekskurzije i izleti mogli da se realizuju u septembru i oktobru. I za to bi, naravno, bila potrebna nova saglasnost Saveta roditelja i anketiranje svih roditelja.

Jedini koji su načisto u celoj priči su osmaci, jer oni iduće godine ne mogu da računaju na ekskurziju u osnovnoj školi. Njima će kompletan novac svakako morati da bude vraćen. Roditelji osmaka će od 1. juna 2020. moći da podnose zahteve školama za povraćaj novca.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/