Home » MATURSKO VEČE I EKSKURZIJA JAČI OD KORONE
AKTUELNO

MATURSKO VEČE I EKSKURZIJA JAČI OD KORONE

matursko veče

Ekskurzija i matursko veče jači su od koronavirusa. Iako je izgledalo da od đačkih putovanja i maturskih večeri ove godine neće biti ništa, Ministarstvo prosvete odlučilo je drugačije.

Škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola. Matursko veče za učenike osnovnih škola može da bude organizovano u školi ili u ustanovama kulture i sporta.

Matursko veče za učenike završnih godina srednjih škola moguće je organizovati i u restoranima ili hotelima, ukoliko postoji saglasnost roditelja za to.

A ekskurzije i nastavu u prirodi škole mogu da realizuju od 1. juna do 31. avgusta.

Učenici završnih razreda srednje škole, međutim, neće moći da idu u inostranstvu, već ekskurzija mora biti na teritoriji Srbije.

Tokom ekskurzije je neophodno poštovanje mera bezbednosti i zaštite, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija.

Ekskurzije samo po Srbiji

Pomalo neočekivano, ove odluke Ministarstva došle su samo par dana nakon što su se roditelji, peko Saveta roditelja po školama, izjašnjavali o opcijama za ekskurzije. U ponudi su, naime, bila zamenska putovanja, vaučeri ili povraćaj novca, do kraja 2021. godine!

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da ekskurzije mogu da se organizuju od 1. juna do 31. avgusta sa agencijama sa kojima škole već imaju ugovor i za koje su roditelji đaka već dali novac.

Sigurno je, međutim, da putovanja, ako ih i bude, neće biti oragnizovana u provj pollovini juna. To je vreme u kojem oni koji žele da popravljaju ocene to mogu i da urade.

Drugo, maturatima predstoji i polaganje završnog ispita. To će sigurno uticati i na odluku o ekskurziji, ali i na matursko veče.

Neki su, ipak, odlučili da u potpunosti odustanu od ekskurzije. Takav je slučaj Srednje turističke škole. Direktor Dragutin Miličić za RTS navodi da je dogovoreno da se otkažu sva putovanja.

– Imali smo organizovanu ekskurziju u Budimpešti za april. Pošto nas je tada zadesila pandemija sav novac je roditeljima đaka je vraćen – dodaje Miličić. 

Kako je podsetio, da bi se organizovala ekskurzija mora minimum 60 odsto učenika da se prijavi za put.

– Nadomestiće se sve ukoliko situacija od septembra to dozvoli, što ćemo predvideti godišnjim planom rada – kaže Milačić.

Neki će umesto u inostranstvo, putovati po Srbiji.

U osnovnim školama su u dilemi da li da organizuju ekskurzije. Nisu, kažu, dobili dovoljno jasna upustva od Ministarstva o tome kakve mere treba da primenjuju u novim okolnostima.

matursko veče
Ekskurzije moguće samo po Srbiji

Matursko veče – za osnovce u školi, stariji mogu u kafanu

Neće biti “zabranjene” ni proslave maturskih večeri. Većina škola je proceduru oko izbora hotela, raspisivanjem javne nabavke, završila i pre proglašenja epidemije. Usledila je pauza, ali kako mere popuštaju iz dana u dan, škole su počele da rezervišu termine za jul.

Ima, međutim, i onih koje tu procedur nisu bile ni započele, pa neće ni organizovati matursko veče.

Cena večere sa zabavnim programom se, inače, u Beogradu kreće od 3.600 do 7.600 dinara. A na to još treba dodati i cenu garderobe, džeparac, taksi…

Odluku gde će se slaviti matursko veče donosi đački parlament, na predlog učenika.

Uz sve to, roditelji će imati i brigu više – zdravlje. Jer zdravstvena situacija u Srbiji još je rovita. Svakodnevno se registruje dvocifren broj novozaraženih koronavirusom, a ima i žarišta koja nisu sanirana.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/