Home » RODITELJSKI ECI-PECI-PEC: Nastava uživo ili onlajn
AKTUELNO

RODITELJSKI ECI-PECI-PEC: Nastava uživo ili onlajn

nastava uživo

Škola na eci-peci-pec. Roditelji osnovaca će, prema još jednoj zamisli ministra Mladena Šarčevića, imati mogućnost da biraju. Opredeljivaće se  – nastava uživo u školi ili od kuće onlajn. Samo nije jasno na osnovu kojh kriterijuma.

Ovakva ideja, naravno, nije ostala bez reakcija roditelja. Dok je jedni podržavaju, drugi je kritikuju. Glavni argument je da se ne može ostavljati roditeljima da biraju, jer za to nisu kompetentni.

– Ja sam isto za školu, i slažem se da je RTS nastava bila katastrofa. Ali mislim da tu odluku ne treba da donose roditelji, ma kako obrazovani i požrtvovani bili. Ako su deca asimptomatski prenosioci, može da nastrada nečija baba, deda, neko od učitelja, drugog osoblja škole… Mi odrasli radimo, ali ako hoćemo, mi umemo da budemo disciplinovani. Deca ne umeju – komentar je majke dve devojčice iz Beograda, koja je, inače, lekar.

Druga majka, pak, podseća da u nekim evropskim državama već postoje modeli za rad sa manjim grupama.

Treća pak ističe kako joj je to sa glasanjem „glupo“, jer se time prebacuje odgovornost na roditelje. A to bi, dodaj,e trebao d abude odgovornost kriznog štaba „i struke“.

– Ja se samo nadam da će se lekari oglasiti, jer je ovo prosto budalaština – dodje ona.

Nastava uživo ili onlajn?

Ministar Šarčević, inače, navodi da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole. Deca do 12 godina, naime, po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće. Iz pedagoških razloga nastava uživo važna je posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

– Spremili smo nekoliko modela koje ćemo početkom nedelje predstaviti medicinskom delu Kriznog štaba. Modele smo radili na osnovu preporuka koje smo do sada dobili – rekao je Šarčević.

On je za Tanjug naglasio da će svi osnovci od 1. septembra imati po četiri časa u školi. Časovi će trajati po 35 minuta. Već od oktobra nastojaće da se pojača broj časova za učenike osmog razreda. Od osam do 11 sati u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda. Termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred. Od 14 do 17 dolaze peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmake.

Između smene svake grupe učenika obavljaće se detaljna dezinfekcija učionica. Biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara. Đaci i nastavnici moraju nositi maske. Kako bi se obezbedilo četiri metra kvadratna po učeniku u učionici ne sme biti više od 15 đaka.

Nastava uživo jedna je opcija. Roditelji mogu da biraju i da njihova deca pratite i nastavu onlajn. Deca su, međutim, u obavezi da dođu u školu da odgovaraju i dobiju ocenu.

– Kod nekog roditelja strah je veliki. Takođe, imate i porodice gde je neko pozitivan na virus korona. Neko ima drugo oboljenje pa se plaše da će deca virus doneti iz kolektiva – rekao je Šarčević. Dodao je i da se već snimaju onlajn časovi.

Nedovoljno učitelja i nastavnika

Upitan kako će se obezbediti dovoljan broj učitelja i nastavnika ukoliko odeljenja moraju da se podele na maksimalnih 15 učenika, Šarčević je naveo da će biti angažovani svi školski resursi – učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi koji dobijaju platu, a nisu raspoređeni.

– Tu su i školski psiholozi, pedagozi, bibliotekari. Sada je prioritet da se nastava stavi kao osnova cele priče. Niko neće biti preopterećen. Vodilo se računa da svi imaju 40 časova u radnoj nedelji – naglasio je on.

Najveći problem biće kako da se organizuje nastava uživo u školama u Zapadnoj Srbiji, kao i u Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru. Tamo je veliki broj učenika i manjak školskog prostora.

– Tu ne možete da delite odeljenja u dve grupe već moramo u tri. Prioritet, kada je nastava uživo u pitanju, imaće niži razredi. Oni će zauzimati više termina. Jedne nedelje peti i šesti razred imaće nastavu u školama, a sedmi i osmi onlajn. Sledeće nedelje u škole će dolaziti đaci sedmog i osmog razreda – naveo je on.

Maske obavezne

Škole koje su imale boravak za decu, imaće ga i ubuduće u istom obimu.

Napominje da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo strožija. Učenik će za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan.

– Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan. Jer ako bude ponavljao češće da skida masku on ugrožava bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju – naveo je on.

Pitanje koje se ovde postavlja je, kako će neko naterati decu da četiri sata nose masku? Drugo, ako su u učionici i razdvojeni, kako ih razdvojiti na odmoru?

Škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske. Za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Pripreme za nastavu od septembra , kako je naveo, rade se tako da đaci imaju dovoljno materijala za kvalitetno učenje.

Srednja škola, objašnjava ministar, ima svoje specifičnosti. Razlikuje se rad u gimnazijama, srednjim stručnim školama, školama koje rade po dualnom modelu obrazovanja.

U srednjim školama je uglavnom dvosmenski rad, te će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn. Nedelju dana će nastava uživo da bude u školi za prvu i drugu godinu. U to vreme treća i četvrta će da rade onlajn od kuće. Zatim se smenjuju.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/