Home » KRAĆI ČASOVI, BEZ MASKI U UČIONICAMA: Predlog za početak škole
AKTUELNO

KRAĆI ČASOVI, BEZ MASKI U UČIONICAMA: Predlog za početak škole

kraći časovi

Kraći časovi i po četiri časa za mlađe razrede – u školi! To je predlog koji, kako kaže epidemiolog Predrag Kon postoji za početak naredne školske godine.

Predlog je da se nastava organizuje u školama. Učenici od prvog do četvrtog razreda imali bi po četiri časa dnevno. Skraćeni časovi trajali bi od 30 do 35 minuta. Odmor između časova bio bi po 20 minuta, sa dezinfekcijom. Uz to, po odeljenju bi bilo do 15 učenika.

Kon je za RTS izjavio da će to biti generalni predlog za početak školske godine. Ostaviće se, međutim, najverovatnije školama da pojedinačno u skladu sa mogućnostima i potrebama organizuju nastavu.

– Nošenje maski je predlog, ne pominje se u ovom dopisu. To ima smisla kada se ustane i ide napolje – rekao je Kon. On je dodao da ako ima po 15 učenika u odeljenju to obezbeđuje distancu. Tada nije potrebno nošenje maski u učionicama za vreme trajanja nastave.

Kraći časovi i za starije?

Kon, međutim, nije spominjao srednje škole i starije razrede. Da li će i oni iči u školu, ili će učiti onlajn? Da li će njima biti kraći časovi? Ministar Šarčević je, doduše, ranije govorio da bi nastava za mlađe razrede trebalo da bude organizovana u školi. A jedna od opcija je i da odgovranaje za sve bude organizovano u školi.

Kon je rekao da svi pokazatelji ukazuju da se epidemija smiruje i da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja koronavirusa. Sve je više kontrolnih pregleda koji pokazuju da se bolest završava i da se broj onih koji mogu da prenose virus smanjuje.

Prema njegovim rečima to potvrđuje i smanjuje broja onih koji su hospitalizovani u kovid bolnicam. Sve, kako kaže, ukazuje da se postupno izlazi iz vrlo nepovoljne i nestabilne situacije. Daleko je, međutim, od toga da može da se kaže da se situacija stabilizuje naročito u Beogradu i većim gradovima.

– Jasno se uočava da je nakon uvođenja obaveznog nošenja maski, držanja distance, došlo do zaravnjenja. Sada dolazi do spuštanja krive – kazao je Kon.

On je informaciju da je juče bio prvi dan nakon dužeg vremena da pacijenti iz Beograda nisu slati u kovid bolnice u drugim gradovima prokomentarisao da “to jasno govorni da ukupno gledano na celoj teritoriji Srbije postupno dolazi do smanjivanja aktivnosti virusa”.

– Ali sam vrlo oprezan u bilo kakvim izjavama, jer odmah dolazi do popuštanja pažnje – rekao je Kon.

On je rekao da je “virus neuporedivo više rasprostranjen nego u samom početku”. Dodao je i da će se za nedelju do deset dana videti da li otvaranje bazena i kupališta na Adi ima posledica. Odnosno da li su se poštovale preporučene mere, ili nisu.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/