Home » EPIDEMIOLOG KOLARIĆ: Nisu problem škole, nego put do škole
AKTUELNO

EPIDEMIOLOG KOLARIĆ: Nisu problem škole, nego put do škole

branko kolaric

Uvođenje onlajn nastave ne utiče na smanjenje širenja zaraze samo zbog toga što deca ne sede zajedno u učionicama. Problem je i u tome ako deca svakodnevno koriste javni prevoz. To kaže epidemiolog i član Naučnog saveta Vlade Hrvatske dr Branko Kolarić.

On je, kako prenosi zagrebački „Večernji list“ dodao kako je za decu svakako bolje da budu u školama, zbog obrazovanja i mentalnog zdravlja. U ovom trenutku, međutim, to nije moguće.

„Deca učestvuju u širenju zaraze. Imaju blagu kliničku sliku i upravo zbog toga idemo na uvođenje takvih mera“, rekao je dr Kolarić.

Vlada Hrvatske odlučila je da sve srednje škole u Hrvatskoj od 14. decembra prelaze na onlajn nastavu. Mera će trajati do 18. januara 2021. godine, do kada traju produženi školski novogodišnji praznici. U Srbiji je ta mera uvedena krajem novembra.

Kolarić je istakao da nije za opciju da sve škole uvedu onlajn nastavu. Na  pojedinim područjima, naime, ima malo zaraženih i može se održavati dobra fizička distanca jer deca ne koriste javni prevoz.

„Deca se mogu zaraziti bilo gde. Ali ako putuju svaki dan i ako se druže u učionici, šanse su još veće“, izjavio je dr Kolarić.

Kolarić je komentarisao i testiranje u školama u Zagrebu koje je zapravo pokazalo da škole nisu izvorišta zaraze.

„Smisao ovoga nije zbog škola i dece, nego zbog društva u celini, kako bi se smanjila transmisija virusa“, naveo je dr Kolarić.

Dodao je i kako je to istraživanje vredno, jer je pokazalo da u školama ipak ima zaraženih asimptomatskih slučajeva među decom.

„Da se nisu testirali, ne bi znali da su zaraženi“, zaključio je dr Branko Kolarić. 

Izvor Večernji list
Foto Printscreen

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/