Home » RUŽIĆ O BESPLATNIM UDŽBENICIMA: Kompleksno pitanje
UDŽBENICI

RUŽIĆ O BESPLATNIM UDŽBENICIMA: Kompleksno pitanje

prvim besplatnim udžbenicima

Nakon što je objvaljeno da bi učenici prvim besplatnim udžbenicima mogli da se služe već od septembra, oglasio se i ministar prosvete.

Nije, međutim, najjasnije šta je ministar Branko Ružić želeo da kaže, osim da je reč o „kompleksnoj priči“.

Ružić je, za Jutarnji dnevnik RTS, izjavio da je, kada je reč o prvim besplatnim onlajn udžbenicima i ideji Aleksandra Kavčića, Zakon o udžbenicima sasvim jasan. Izdavači mogu biti javna preduzeća, privatni preduzetnici ili neko pravno lice koje je registrivano za izdavaštvo.

„Zakon tu ne postavlja bilo kakva ograničenja. Slobodan je izbor autora među nastavnicima na svim nivoima obrazovanja. Izdavači su obavezni da te rukiopise dostave ministarstvu, ministarstvo to dostavlja Zavodu. Nakon stručne ocene Zavoda ministarstvo izdaje odgovarajuće rešenje“, rekao je Ružić.

Nema razloga da nema male mature

„Ova ideja koju čujemo od gospodina Kavčića, koji je uspešan naučnik i pokazao je da i neko odavde može da uspe u svetu, nije ništa novo. Veoma je kompleksna priča u smislu zakonodavnog okvira. Jeste zanimljivo, ali svakako zahteva širi konsezulani pristup. I ukoliko je potrebno da se o tome podrobnije i sa stručnog aspekta razgovara. Ali u svakom slučaju sve ono što može da doprinese vaspitno-obrazovnom procesu učenicima, roditeljima i nastavnicima to je nešto što je dobrodošlo ako je uokvireno u zakonsku normu“, zaključio je Ružić.

Nije, međutim, rekao ništa konkretno o tome da li Ministarstvo podržava ovu ideju? Da li su njega ili Ministarstvoo posle svega kontaktirali veliki izdavači?

Najavljujući početak drugog polugodišta, Ružić je rekao da je obrazovni sistem spreman. Dodao je i da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

„To je nešto što jeste sertifikacioni karakter te male mature, potvrda stečenog znanja u osmogodišnjem školavanju. Da li ćemo nijansirati tu malu maturu, to ćemo još odlučiti. Ali u svakom slučaju deca mogu da očekuju da će male mature biti“, istakao je Ružić.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/