Home » ŠKOLSKI KALENDAR 2021 – 2022 Raspusti, testiranja, prijemni ispiti
AKTUELNO

ŠKOLSKI KALENDAR 2021 – 2022 Raspusti, testiranja, prijemni ispiti

povratak u školu

Školski kalendar za 2021/22. školsku godinu umnogome će, opet, zavisiti od koronavirusa.

Generalno, školski kalendar predviđa 180 nastavnih dana (osim za osmake -170). A oni će biti ispresecani sa četiri raspusta – jesenjim, zimskim, prolećnim i letnjim.

Ove godine školski kalendar biće identičan za centralnu Srbiju i Vojvodinu.

Prvo polugodište biće deset dana kraće od drugog polugodišta. Ono počinje u sredu, 1. septembra 2021. godine. Završava se u četvrtak, 30. decembra 2021. godine.

Drugo polugodište, kako predviđa školski kalendar, počinje u ponedeljak, 24. januara 2022. godine.

Za učenike osmog razreda završava se u utorak, 7. juna 2022. godine. Za učenike od prvog do sedmog razreda završava se u utorak, 21. juna 2022. godine.

[kolski kalendar

Raspusti

U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Jesenji raspust počinje u četvrtak, 11. novembra 2021. godine, a završava se u petak, 12. novembra 2021. godine. Sa vikendom on traje četiri dana.

Zimski raspust počinje u petak, 31. decembra 2021. godine, a završava se u petak, 21. januara 2022. godine. Sa vikendom traje 24 dana. Novitet za đake u centralnoj Srbiji je da će i Novu godinu dočekati na raspustu.

Prolećni raspust počinje u petak, 22. aprila 2022. godine, a završava se u utorak, 3. maja 2022. godine. Dakle, traje 12 dana.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u sredu, 22. juna 2022. godine, a završava se u sredu, 31. avgusta 2022. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u sredu, 31. avgusta 2022. godine.

Praznici

U školi se praznuju državni i verski praznici, u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici.

U školi se praznuju radno sledeći praznici:

  • 21. oktobar – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu;
  • 27. januar – Sveti Sava – Dan duhovnosti;
  • 22. april – Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu;
  • 9. maj – Dan pobede i
  • 28. jun – Vidovdan – spomen na Kosovsku bitku.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave. Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.

U školama se obeležavaju i:

  • 8. novembar kao Dan prosvetnih radnika;
  • 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika i
  • 10. april kao dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

Verski praznici

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to:

  • pravoslavci – na prvi dan krsne slave;
  • pripadnici islamske zajednice ‒ 2. maja 2022. godine, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 9. jula 2022. godine, na prvi dan Kurbanskog bajrama;
  • pripadnici jevrejske zajednice – 16. septembra 2021. godine, na prvi dan Jom Kipura;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra 2021. godine, na prvi dan Božića;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru – 7. januara 2022. godine, na prvi dan Božića;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 15. do 18. aprila 2022. godine; pravoslavni od 22. do 25. aprila 2022. godine).

Godišnjim planom rada škola će utvrditi ekskurzije i vreme kada će nadoknaditi nastavne dane u kojima su ostvarene ekskurzije.

Ako je dan škole nastavni dan prema kalendaru, škola će taj dan nadoknaditi na način koji utvrdi godišnjim planom rada.

Svečana podela đačkih knjižica, učenicima od prvog do sedmog razreda, na kraju drugog polugodišta, obaviće se u utorak, 28. juna 2022. godine.

Saopštavanje uspeha učenika muzičke i baletske škole na kraju drugog polugodišta i podela svedočanstava i diploma obaviće se u skladu sa godišnjim planom rada škole, u skladu sa ovim pravilnikom.

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak, 25. marta 2022. godine i u subotu, 26. marta 2022. godine. Završni ispit polagaće će u sredu 22. u četvrtak 23. i u petak 24. juna 2022. godine.

Testiranja za osnovce

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja će u školskoj 2021/2022. godini sprovesti sledeća međunarodna ispitivanja:

  • ICCS 2022 (glavno testiranje) – u periodu od 21. marta 2022. godine do 21. aprila 2022. godine (u istraživanju učestvuju učenici izabranih odeljenja četvrtog razreda u selektovanim školama);
  • TIMMS (probno testiranje) ‒ u periodu od 1. marta 2022. godine do 15. aprila 2022. godine (u istraživanju učestvuju učenici izabranih odeljenja četvrtog razreda u selektovanim školama);
  • ICILS (probno testiranje) ‒ u periodu od februara do aprila 2022. godine (u istraživanju učestvuju učenici izabranih odeljenja osmog razreda u selektovanim školama).

Prijemni ispiti za osmake

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita je od 4 do 8. aprila 2022. godine, i to:

  • od ponedeljka 4. aprila do četvrtka 7. aprila 2022. godine, elektronskim putem preko portala Moja srednja škola;
  • u četvrtak 7. aprila i petak 8. aprila 2022. godine, neposredno u srednjim školama koje organizuju i sprovode prijemne ispite ili koje upisuju učenike u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani od 13 do 22. maja 2022. godine. Prijemni se organizuju za upis u:

  • – srednje škole u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku;
  • – srednje baletske škole;
  • – odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku;
  • – odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za fiziku;
  • – odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku;
  • – odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost;
  • – odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju;
  • – odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju;
  • – odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke (ispit iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti i ispit iz stranog jezika);
  • – srednje muzičke škole;
  • – umetničke škole likovne oblasti i na obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja.

Srednjoškolci

Školski kalendar za srednjoškolce je, manje više isti kao za osnovce. Razlika je, doduše, u tome što oni nemaju prolećni raspust. Školski kalendar se, naravno, razlikuje za učenikie završnih godina srednjih škola i gimnazija.

Drugo polugodište za učenike IV razreda gimnazije završava se u utorak, 24. maja. Za učenike III razreda trogodišnjihi IV razreda četvorogodišnjih stručnih škola kraj je u utorak, 31. maja.

Drugo polugodište za učenike I i II razreda trogodišnjeg, odnosno I, II i III razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola, za koje je propisana realizacija profesionalne prakse prema individualnom planu realizacije ove prakse za svakog učenika, završava se najkasnije u petak, 5. avgusta.

Za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u sredu, 22. juna.

Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

PISA test

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja će u školskoj 2021/2022. godini sprovesti međunarodno ispitivanje PISA 2022 (glavno testiranje), u periodu od 8. marta do 18. aprila 2022. godine.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/