Home » Školujemo kadrove koji nisu potrebni ni privredi, ni društvu
AKTUELNO

Školujemo kadrove koji nisu potrebni ni privredi, ni društvu

kadrove

Ovakve škole stvaraju nepotrebne kadrove. To bi mogao da bude sažetak izjave Nebojše Atanackovića, počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije.

“Svet se menja, kao i tehnologije, tako da se mora menjati i prosvetni sistem”, ocenio je Atanacković.

kadrove
Nebojša Atanacković, foto UPS

On je za Tanjug TV rekao da su potrebe privrede u raskoraku sa onim što pruža prosvetni sistem. To je, kako ističe, činjenica koja godinama postoji.

“Imam utisak da prosvetni sistem i dalje funkcioniše na bazi škola koje održavaju svoju tradiciju već godinama. Godinama školuju takve kadrove i izbacuju na tržište, iako je vidljivo da nisu potrebni, ni privredi, ni društvu. A posle ti mladi ne mogu ni da nađu posao, pa moraju da se prekvalifikuju”, rekao je počasni predsednik UPS-a.

On je naveo da je na socijalno-ekonomskom savetu prošlog ponedeljka iniciran sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

“Predložili smo šta od prosvete očekujemo i sada je to jedan proces. Prosveta je spremna da izađe u susret i da zajednički krenemo u taj proces, koji neće biti nimalo lak, ni kratak”, dodao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, programi škola i fakulteta mogu biti na zavidnom nivou, ali pitanje je da li se dobijaju dovoljno kvalifikovani studenti ili srednjoškolci.

Primećuje da privreda mora dodatno da ulaže u kadrove i ukazuje da je potrebno da se podigne nivo znanja, jer iz škole ne izlaze dovoljno obrazovani.

“Neka od zanimanja izumiru, ali se rađaju i nova zanimanja. Moramo ići u korak sa novim potrebama”, kaže Atanacković.

Sledeći korak je, kaže, da se napravi spisak potreba i da se onda sagledaju mogućnosti prosvetnog sistema da tome izađe u susret.

“Imamo početne korake, u smislu drugačijeg angažovanja mladih ljudi kroz neke obuke, kroz dualni sistem. Predviđeno je da će se on uvesti i na fakultetima“, rekao je Atanacković.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/