Home » Neplanirani odmor za školarce, produžena školska godina
AKTUELNO

Neplanirani odmor za školarce, produžena školska godina

odmor

Učenici osnovnih i srednjih škola u februaru će imati još jedan neplanirani odmor. To je za mojranac.rs nezvanično potvrđeno u Ministarstvu prosvete.

Zbog Dana državnosti, koji se praznuje na Sretenje, đaci već imaju dva neradna dana 15. i 16. februar. Pošto su to utorak i sreda, školskim kalendarom je ranije predviđeno da im se doda i ponedeljak 14. februar. A sada će  odmor biti produžen i na četvrtak i petak.

Po tom planu, učenici će biti slobodni od subote 12. februara. U klupe će se vratiti u ponedeljak 21. februara.

Tako će, sa dva vikenda, dobiti devet neradnih dana. To će, smatraju u pojedinim školama, biti od pomoći u saniranju epidemiološke situacije.

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta, kao i zbog ove odluke, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva dana. A školska godina biće produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva.

„Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno devet slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar“, rekao je ministar Branko Ružić, saopštilo je Ministarstvo.

Istovremeno, sindikati upozoravaju da se školskim upravama i lokalnim samopravama, prijavljuje mnogo manje inficiranih đaka nego što ih zaista ima.

Više inficiranih nego što prijavljuju

„Od škola niko ne traži da dostave podatke koliko dece ne dolazi na nastavu. Traže samo koliko njih ima dokaz da su zaražena. A taj ’papir’ ima veoma mali broj učenika. Decu retko kada testiraju, pošto ona obično imaju blaže simptome ili nemaju uopšte. Ukoliko sve prođe za dan-dva, učenik se vraća u školu bez lekarskog uverenja da je zdrav i da može da pohađa nastavu. Svaki izostanak do tri dana mogu da opravdaju roditelji. I tako je broj učenika kod kojih je potrđena korona uvek – nula“, navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

S druge strane, prema podacima Ministarstva prosvete koje dostavlja Institut “Batut“, u protekloj nedelji broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 5.480 odnosno 0,71 odsto đaka je zaraženo. Prema tim podacima, učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida u istom periodu je 3,7 odsto.

„Ima ih najmanje tri puta više“, ocenila je za „Novosti“ Jasna Janković, predsednica USPRS.

Ona tvrdi da je broj zaraženih nastavnika veoma veliki:

„Prema našim podacima, u prvoj sedmici drugog polugodišta bilo je 8.500 zaraženih prosvetara, sada ih ima verovatno i duplo više. Nemoguće je naći zamene za većinu predmeta. Niko neće da dođe da radi nekoliko sedmica i da rizikuje da se zarazi“, rekla je Janković.

Foto pixnio/Marko Milivojević
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/