Home » Školski kalendar 2023/2024.
EKSPRES INFO KALENDAR NASTAVE VESTI

Školski kalendar 2023/2024.

Školski kalendar 2023/2024. „predviđa“ da školska godina bude podeljena u dva nejednaka polugodišta, sa tri planirana raspusta – jesenjim, zimskim i prolećnim.

Prvo polugodište biće dve nedelje kraće od drugog polugodišta. Samim tim biće i malo „veća gužva“ oko ocenjivanja, kako bi svako dete dobilo dovoljan broj ocena u prvom polugodištu.

Školski kalendar za školsku 2023/2024. godinu predviđa da nastava počinje u petak, 1. septembra. Prvo polugodište završava se u petak 29. decembra 2023. godine. To znači da će osnovci i ovaj put Novu godinu dočekati na raspustu koji će, sa vikendima, trajati 23 dana.

Prvi dan drugog polugodišta je ponedeljak 22. januar 2024. godine. Drugo polugodište završava se u petak, 31. maja 2024. godine za učenike osmog razreda. Učenici od prvog do sedmog razreda nastavu će imati još dve nedelje, do petka 14. juna 2024. godine.

TRI RASPUSTA

U okviru prvog polugodišta, školski kalendar predviđa jedan kraći raspust. Jesenji raspust trajaće pet dana, od srede 8. novembra do nedelje 12. novembra.

Jesenji raspust u novembru trajaće pet dana, zimski raspust u januaru 23 dana, a prolećni raspust krajem aprila i početkom maja osam dana

Prolećni raspust trajaće osam dana. Počinje u ponedeljak 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Prvi radni dan posle prolećnog raspusta je utorak 7. maj. Za učenike u centralnoj Srbiji prolećni raspust obuhvata i Uskrs i Prvi maj.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine.

Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita.

Završni ispit, predviđa školski kalendar, osmaci će da polažu 17, 18. i 19. juna. Ponedeljak 17. jun rezervisan je za maternji jezik. Dan kasnije, u utorak 18. juna, osmaci će polagati matematiku. Sreda 19. jun je dan kada će na programu biti ispit iz predmeta po izboru.

Prethodno, osmaci će imati i probni završni ispit u petak i subotu 22. i 23. marta 2024. godine.

Đačke knjižice, odnosno svedočanstva na kraju školske godine, tradicionalno dodeljuju se 28. juna.

DRŽAVNI PRAZNICI

Prema školskom kalendaru, planirana su praznovanja kada su državni i verski praznici u pitanju. Neki praznici se obeležavaju radno, a drugi se obeležavaju radno, ali bez nastave.

NERADNO:

  • Sretenje – Dan državnosti, praznuje se 15. i 16. februara 2024. godine. Ti dani su neradni, što sa vikednom koji sledi daje još jedan neformalni odmor od četiri dana.

RADNO, bez održavanja nastave:

  • Sveti Sava, 27. januara 2024. godine;
  • Vidovdan, 28. juna 2024. godine.

RADNO, uz nastavu, obeležavaju se:

  • Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, 21. oktobra 2023. godine;
  • Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila 2024. godine;
  • Dan pobede, 9. maja 2024. gidine.

U školama se obeležavaju:

  • Dan prosvetnih radnika, 8. novembar 2023. godine;
  • Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar 2024. godine;
  • Dan sećanja na Dositeja Obradovića, 10. april 2024. godine.

VERSKI PRAZNICI

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane verskih praznika:

  • pravoslavci – na prvi dan krsne slave;
  • pripadnici islamske zajednice, 10. aprila 2024. godine, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 16. juna 2024. godine, na prvi dan Kurbanskog bajrama;
  • pripadnici jevrejske zajednice, 25. septembra 2023. godine, na prvi dan Jom Kipura;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra 2023. godine, na prvi dan Božića;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru,  7. januara 2024. godine, na prvi dan Božića;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 29. marta do 1. aprila 2024. godine; pravoslavni od 3. do 6. maja 2024. godine).

Tabelarni prikaz školskog kalendara pogledajte ovde.

Školski kalendar 2023/2024 – osnovne škole u Vojvodini

Školski kalendar na teritoriji Vojvodine donekle se razlikuje od onog koji važi u centralnoj Srbiji. Promene su, uglavnom, uzrokovane činjenicom da veliki deo stanovništva u Vojvodini slavi verske praznike po Gregorijanskom kalendaru.

Stoga se prvo polugodište u osnovnim školama u Vojvodini završava 22. decembra, jer se Božić po Gregorijanskom kalendaru slavi 25. decembra.

Drugo polugodište u osnovnim školama u Vojvodini počinje u ponedeljak 15. januara.

Završava se, kao i u centralnoj Srbiji, u petak, 31. maja 2024. godine za učenike osmog razreda. Poslednji školski dan za učenike od 1. do 7. razreda je petak 14. jun 2024. godine.

U utorak, 13. februara 2024. godine, nastava će se realizovati po rasporedu nastave za četvrtak.

Prolećni raspust za škole u Vojvodini počinje u četvrtak 28. marta, a završava se u sredu, 03. aprila 2024. godine.

Tabelarni prikaz školskog kalendara za Vojvodinu pogledajte ovde.

DOZVOLJENA ODSTUPANJA OD PUNOG OBIMA NASTAVE

I ove godine važi dozvoljeno odstupanje od ostvarenja punog obima nastave. To je uvedeno posle pandemije koronavirusa. U prevodu, školska godina može da bude skraćena ili prekinuta.

A to će da se desi „u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ostvare obavezne oblike obrazovno – vaspitnog rada u punom broju nastavnih sedmica i nastavnih dana na godišnjem nivou“.

Završni ispit osmaci će polagati 17, 18 i 19. juna. Prvog dana polagaće maternji jezik, drugog matematiku, a trećeg dana predmet po izboru

To odstupanje, međutim, ne može da bude veće od pet odsto od utvrđenog broja nastavnih dana. Ukupan broj nastavnih dana za učenika od 1. do 7. razreda je 180, a za osmake 170.

Školska godina, dakle, može da bude skraćena/prekinuta ne duže od devet dana.

Školski kalendar predviđa i ekskurzije. Vreme njihovog izvođenja, kao i vreme nadokanade izgubljene nastave zbog ekskurzije, utvrđuje svaka škola za sebe.

Ako je dan škole nastavni dan prema kalendaru, škola će taj dan nadoknaditi na način koji utvrdi godišnjim planom rada.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/