Home » Šapić: Besplatne udžbenike đaci će dobiti 1. septembra
UDŽBENICI VESTI

Šapić: Besplatne udžbenike đaci će dobiti 1. septembra

besplatne udžbenike

Besplatne udžbenike beogradski đaci zateći će u svojim učionicama kada 1. septembra krenu u školu. To tvrdi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Manje od dve nedelje ostalo je do početka školske godine. Gardonačelnik Šapić ponavlja da će osnovci i srednjioškolci dobiti besplatne udžbenike. A škole će, kako kaže, udžbenike nabavljati po dosadašnjoj proceduri.

Šapić je, za TV Prva, rekao da će svaka škola birati izdavača kojeg želi, kako je to bilo i ranije.

„Jedina je razlika što ćemo ovoga puta mi platiti udženike, a do sad su plaćali roditelji“, rekao je Šapić.

Kako je naveo, „potpisani su ugovori sa izdavačima za osnovne i srednje škole“.

„Znači mi smo sve što je do nas završili kako smo i obećali“, rekao je on i dodao da će beogradske đake njihove besplatne knjige čekati u učionicama.

On je rekao i da će grad od 1. septembra refundirati roditeljima novac za državne vrtiće, u iznosi od 100 odsto, kao i da će na jesen deca u predškolskim ustanovama moći da besplatno uče engleski.

„Što se privatnih vrtića tiče, mi ne možemo da utičemo na poskupljenje privatnih vrtića. Pretpostavljam da je poskupljenje usled inflacije. Na to ne možemo da utičemo. Ali ono što smo obećali biće sprovedeno”, naglasio je on.

Besplatan engleski u vrtićima, prečišćivači vazduha za škole…

Šapić kaže da se u toku septembra, pošto se ispune administrativne forme i procedura, očekuje besplatno pohađanje engleskog jezika za sve predškolce. To će, smatra on, značajno rasteretiti kućni budžet.

„Očekujem da u septembru krene besplatan engleski jezik. Pokušaćemo da to od sada bude jedna tradicionalna stvar, da kada dete dođe u predškolski uzrast, engleski jezik bude obezbeđen od strane Grada Beograda”, najavio je on.

Gradonačelnik je takođe najavio da bi do Nove godine, svaka učionica u Beogradu trebalo da bude obezbeđena prečišćivačima za vazduh koji će servisirati i nabaviti Grad Beograd.

„Ne možemo zagađen vazduh da povežemo sa grejnom sezonom zato što nema pravila. Sada je mesecima u Beogradu čist vazduh. Ne možemo da nađemo tačan razlog i moramo na tome da radimo. Kao što i radimo pa menjamo javni prevoz, stare kotlove po vrtićima, pošumljavamo Beograd. Trudimo se da na sve načine vodimo računa o čistom vazduhu, ali to nije akcija koja može da se sprovede odmah”, objasnio je Šapić.

Ovde pogledajte kalendar za osnovne škole i za srednje škole.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/