Home » Samostalni odlazak do škole – kada i kako pripremiti dete?
BEZBEDNOST RAZVOJ / ZDRAVLJE VESTI

Samostalni odlazak do škole – kada i kako pripremiti dete?

Samostalan polazak u školu

Po Porodičnom zakonu u Srbiji dete predškolskog uzrasta i mlađe ne sme da bude samo bez nadzora. Međutim, većina današnjih roditelja je u predškolsko i u prvi razred išla samostalno. Podrazumevalo se da dete to može i nije bilo puno polemike o tome. Čak je i deci bilo nelagodno ako bi se na putu do škole pojavio nečiji roditelj i promenio tok inače najslađeg druženja na putu do škole i nazad.

Danas je, čini se, situacija drugačija, piše portal Bebac.com. Tačan kriterijum za samostalan odlazak do škole ne postoji. Uglavnom se određuje individualno spram roditeljeve procene samostalnosti deteta, sredine u kojoj dete raste, ali i fizičke blizine škole.

Najčešće deca na putu do škole imaju pratnju odraslog do 2. ili 3. razreda odnosno do 8. ili 9. godine. Zanimljivo je da se ova praksa koja je aktuelna poslednjih godina kod nas poklapa sa preporukama Američke asocijajacije pedijatara. Oni smatraju da je dete sa 9 godina najranije spremno za samostalan odlazak do škole. Pre tog uzrasta, po mišljenju stručnjaka ove acocijacije, deca nisu spremna za adekvatne reakcije u slučaju nepredviđenih dešavanja.

Dešava se da deca krenu i ranije. To se najčešće dešava ako dete inicira samostalni odlazak do škole ili ako se više roditelja složi da je sredina u kojoj se njihova deca kreću bezbedna pa ih tada puštaju da u grupicama idu do škole i nazad.

samostalni polazak u školu
Kako da pripremite dete za samostalan odlazak do škole:
  • Objasnite im da sve vreme obraćaju pažnju na saobraćaj.
  • Na putu do škole ne bi trebalo da koriste mobilne telefone i tablete. Oni im mogu skrenuti pažnju sa saobraćaja ali i drugih dešavanja koja ih okružuju.
  • Ulicu uvek moraju prelaziti na pešačkom prelazu, nikada izvan.
  • Pre prelaska ulice uvek moraju pogledati levo, desno pa opet levo da se uvere da li ima auta.
  • Skrenite im pažnju da je moguće da ih vozač ne vidi iako oni njega vide (i da ne prelaze ulicu dok se vozač ne zaustavi).
  • Dok su još neiskusni u samostalnom prelaženju ulice, možete ih obući u svetliju, upečatljiviju odeću ili im nabaviti rančeve sa florescentim oznakama.
  • Objasnite im sa kim smeju da komuniciraju, a sa kim ne. “Siguran” odrasli jeste ona osoba sa kojom se dete već upoznalo, a ne neko ko se slučajno pojavio na ulici pred detetom.
  • Ukoliko detetu zatreba pomoć od nepoznatog odraslog, najbolje je da se obrati ženi koja je sa decom jer su veće šanse da će to biti osoba koja će lakše razumeti njegove potrebe i pomoći mu.
  • Ono što je najvažnije je da je procena na roditelju. Vi ste ti koji najbolje znate svoje dete, njegovu ličnost, ali i snalažljivost u novim situacijama. Pratite svoje misli i emocije, ali uvažite i potrebe deteta kada donosite odluku o tome da li je pravo vreme za novi korak samostalnosti – odlazak do škole.

Srećno!

Izvor Bebac.com

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/