Home » Roditeljska kontrola – kako deci ograničiti korišćenje mobilnih telefona
BEZBEDNOST MAGAZIN VESTI

Roditeljska kontrola – kako deci ograničiti korišćenje mobilnih telefona

roditeljska kontzrola

Roditeljska kontrola nije mnogo komplikovana stvar. Mobilni telefoni i drugi uređaji dostupni su deci od ranog uzrasta. Samim tim oni imaju pristup i internetu pa mogu doći u dodir i sa potencijalno opasnim aplikacijama, neprimerenim sadržajem… Isto tako mogu da stupe i u interakciju sa nepoznatima. S druge strane, roditelji često ne uspevaju da odvoje decu od ovih uređaja. A to zapravo uopšte nije toliko teško uz brojne aplikacije za roditeljsku kontrolu.

Za „Blic“ to objašnjava Katarina Jonev, stručnjakinja za sajber bezbednost i autorka knjige „Bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama“. Postoje aplikacije za roditeljski nadzor koje omogućavaju roditeljima da prate i ograniče šta njihova deca mogu da rade na svojim uređajima.

Za koju god da se opciju odlučite ona neće zameniti neophodnost razgovora sa detetom

Ipak, upozorava roditelje da se ne daju prevariti, jer će deca „uvek naći način da zaobiđu ograničenja koja im stavlja aplikacija“.

„Aplikacije za roditeljsku kontrolu omogućavaju roditeljima da imaju uvid u to šta njihova deca rade na svojim uređajima gde god da su: kod kuće, u školi ili bilo gde drugde. Ove aplikacije imaju funkcije kao što su praćenje lokacije deteta, upozorenja u realnom vremenu, praćenje poziva i tekstualnih poruka, pa čak i upravljanje vremenom ispred ekrana“, objašnjava sagovornica „Blica“.

‚roditeljska kontrola

Prednosti i mane aplikacija roditeljske kontrole

Na tržištu postoji mnoštvo aplikacija koje su namenjene monitoringu, filtriranju i blokiranju sadržaja za koje ne želite da dođu u dodir sa decom. Pojedine su besplatne (FamilyLink), pojedine skupe. Neke imaju manjkavosti poput toga da ne filtriraju sadržaje na YouTube ili TikTok mreži. A neke prekopiraju ceo telefon deteta na vaš.

„Aplikacije za roditeljski nadzor mogu vam pomoći da bolje razumete kako vaše dete provodi vreme na internetu. Još jedna sjajna stvar u vezi sa najboljim aplikacijama kojima je namena roditeljska kontrola je to što vam mogu pomoći da pronađete tačnu lokaciju deteta. Ili mogu čak da vam kažu da nije u školi ili na drugom mestu kada bi trebalo da bude. Osim što vam pokazuju sa kim vaša deca razgovaraju na mreži, ove aplikacije se čak mogu koristiti i za i ograničavanje vremena ispred ekrana, kao i za blokiranje neprikladnih sajtova“, objašnjava Jonev.

Roditeljsku pažnju i razgovor sa detetom ne može zameniti nijedna aplikacija

Sagovornica „Blica“ poručuje da za koju god da se opciju odličite ona neće zameniti neophodnost razgovora sa detetom.

„Nijedna aplikacija neće vašem detetu brisati suze ako je ono žrtva nasilja na internetu. Ili ako vidi nešto neprimereno i zbunjujuće! Aplikacija je pomoćno oruđe u vašim rukama. Ona se samo tako mora posmatrati i tako je trebamo upotrebljavati. Između roditelja i dece mora postojati zdrav odnos pun razumevanja i komunikacije, a samim tim i poverenja. Veoma je loše ako deca izgube poverenje u roditelje i obrnuto. Neke aplikacije omogućavaju roditeljima čak i da čitaju prepisku svog deteta sa drugarima. Čim roditelji imaju potrebu to da rade, znači da poverenje ne postoji što nije dobro. Samo dobrom komunikacijom i međusobnim poverenjem možemo preduprediti da se našoj deci nešto loše desi i da dobro utičemo na našu decu“, zaključuje Jonev.

Aplikacije kojima je namena roditeljska kontrola uglavnom zavise od uzrasta deteta te je najbolje spram godina odabrati i aplikaciju

Ona napominje da je najbitnije od svih mogućnosti na aplikacijama iskoristiti one koje nam pokazuju gde nam se nalazi dete i one koje filtriraju sadržaje društvenih mreža.

Najbolje ocenjene aplikacije za roditeljski nadzor

U moru aplikacija kojima je namena roditeljska kontrola koje se mogu pronaći na internetu prema rečima stručnjaka najbolje ocenjene su Google Family Link, Qustodio, Canopy, Net Nanny, Bark, MSpy, Kasperski Safe Kids, Norton Family, ScreenTime.

Mnoge od ovih aplikacija imaju svoju plaćenu verziju sa dodatnim mogućnostima i besplatnu verziju sa limitiranim pristupom određenim sadržajima koje aplikacija nudi.

Google Family Link
  • Pregled aktivnosti i sadržaja kojima pristupa dete;
  • Daje uvid u sadržaje i aplikacije koje dete instalira kroz sistem odobravanja sa roditeljskog uređaja;
  • Definisanje vremena koje dete provodi na mobilnom uređaju;
  • Nudi i mogućnost da se telefon zaključa i onemogući pristupanje internetu i zabavnim sadržajima kada je vreme za spavanje, školu ili učenje;
  • Moguće je pratiti lokaciju deteta i mesta koja posećuje.
Family Link
  • Ne blokira neprimeren sadržaj, ali podešavanja pružaju opcije filtriranja. Ti filtri nisu savršeni i stoga bi se katkad mogao potkrasti eksplicitan ili drugi sadržaj za koji možda ne biste hteli da vaše dete vidi;
  • Dete ne može da skine neku aplikaciju na telefon bez dozvole roditelja.
Qustodio
  • Filtrira sadržaje i aplikacije
  • Praćenje uređaja;
  • Kontrola vremena na ekranu;
  • Praćenje lokacije;
  • Praćenje poziva i poruka;
  • Opcija povezivanja više uređaja.
Canopy
  • Odlična za decu mlađeg uzrasta jer je se pokazala odlično u filtriranju i blokiranju eksplicitnog i potencijalno štetnog sadržaja, uključujući fotografije koje deca sama snimaju.
Net Nanny
  • Praćenje lokacije u realnom vremenu;
  • Upozorava roditelje ako njihovo dete pokuša da pristupi blokiranom ili ograničenom sajtu;
  • Nudi praćenje aktivnosti deteta na telefonu u realnom vremenu.
Bark
  • Diskretno daljinski prati dešavanja na telefonu na kojem je instalirana;
  • Geografski locira korisnika u realnom vremenu;
  • Onemogućava brisanje poruka od strane deteta/korisnika;
  • Identifikuje dešavanje bezbednosno kritične situacije i obaveštava roditelja porukom ili mejlom o tome.
Mspy
  • Trenutno se smatra najpreuzimanijom aplikacijom za kontrolu šta dete gleda na TikToku.
  • Instalira se daljinski;
  • Njome možete takođe na daljinu i sa drugog uređaja posmatrati šta dete gleda i vremenski ograničiti pristup ovoj društvenoj mreži.
  • MSpy je zapravo spyware (špijunska, nadzorna) aplikacija kojoj je roditeljska kontrola samo jedna od fiunkcija. Kao takva, onda služi za totalni nadzor nad svim aktivnostima na telefonu na kojem je nevidljivo pokrenuta i sigurnosni softveri će često pokušati da je kao takvu uklone sa uređaja.

Katarina Jonev podseća da aplikacije kojima je namena roditeljska kontrola uglavnom zavise od uzrasta deteta te da je najbolje spram godina odabrati i aplikaciju.

Iako deca mogu da nađu način da ta ograničenja zaobiđu, vraćamo se na ono – pričajte sa decom!

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/