Home » Nestanak deteta – šta kaže Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti
BEZBEDNOST VESTI

Nestanak deteta – šta kaže Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti

nestanak deteta

Nestanak deteta je situacija u kojoj mora da se reaguje vrlo brzo. Upravo zato informacija o nestanku deteta ubuduće će na televiziji, radiju i portalima morati da bude objavljena odmah pošto im bude dostavljena – bez odlaganja.

Obaveza objavljivanja iste informacije koja se odnosi na nestanak deteta trajaće narednih 48 sati.

Sve to propisuje Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika Regulatornog tela za elektronske medije. Pravilnik je stupio na snagu u četvrtak 21. septembra 2023. piše „Politika“.

Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva, bez odlaganja objavljuje (emituje) obaveštenje o nestanku maloletnog lica.

Pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) informaciju o nestanku maloletnog lica u trajanju od najmanje 20 sekundi. Informaciju objavljuje u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljena od strane nadležnog ministarstva.

Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnog lica, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom licu

Emitovanje tokom 48 sati

Pružalac medijske usluge dužan je da obaveštenje objavljuje (emituje) u narednih 48 sati. U prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta. Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Po prijemu informacije upućene od strane nadležnog ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, pružalac medijske usluge, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i pre isteka roka, obaveštavajući javnost da je lice pronađeno.

Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnog lica, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletnom licu, prenosi Tanjug.

Pravilnikom se bliže uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom objavljivanja (emitovanja) programskog sadržaja koji za predmet ima hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica. Cilj je prikupljanja informacija koje mogu pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnim licem i njegovom pronalasku.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku 12. septembra, a kako je navedeno stupa na snagu osam dana od te objave.

Izvor Politika

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/