Home » Srednjoškolci na Sajmu predstavili svoje umetničko stvaralaštvo
VESTI

Srednjoškolci na Sajmu predstavili svoje umetničko stvaralaštvo

Sajam obrazovanja

Posetioci Sajma obrazovanja imali su u ponedeljak 23. oktobra priliku da se kroz program umetničkih škola upoznaju sa likovnim stvaralaštvom učenika, sa scenskom i audio-vizuelnom umetnošću i digitalnom grafikom.

Na štandu Ministarstva prosvete tokom prepodneva predstavili su se učenici koji pohađaju specijalizovani smer za scensku i audio-vizuelnu umetnost i njihovi nastavnici. Ovaj smer u Gimnaziji „Laza Kostić“ postoji od školske 2020/2021. godine. Do sada su upisane četiri generacije učenika ovog smera. Oni su publici predstavili kako radi Zootrop, jedan od prvih uređaja koji je napravljen da bi stvarao pokretne slike.

Kaligrafija i keramika

Roditelji, učenici i nastavnici imali su priliku da u Konferencijskoj sali učestvuju u radionicama na temu prava i obaveza učenika, roditelja i nastavnika. O ovim temama sa posetiocima Sajma razgovarali su prosvetni inspektori

Učenici i nastavnici Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, izložili su umetničke radove i produkte koje su delo učenika koji pohađaju obrazovne profile – stilski krojač, grnčar, firmopisac – kaligraf, aranžer, konzervator umetničkih dobara, juvelir umetničkih dobara i graver umetničkih dobara.

Posetioci su mogli da vide kako izgleda proces izrade keramičkih posuda na grnčarskom točku, kako se ispisuju kaligrafski inicijali. Štand Ministarstva prosvete krasio slogan škole „Umetnost je tvoj vodič, stvaranje je tvoja snaga“. Slogan je osmislio učenik Luka Vojnović, a za koji je i nagrađen.

Sajam obrazovanja

Na štandu Ministarstva prosvete predstavljeni su učenički radovi Umetničke škole iz Niša. Organizovane su radionice crtanja – Direrova radionica, Fraktali i Mesečeva forma. Osim toga, pokazali su i umeće u pravljenju maski za mobilne telefone.

Takođe, tokom dana predstavile su se i Filološka gimnazija i Grafičko-medijska škole iz Beograda.

Prava i obaveze

U saradnji sa UNICEF, UNDP i uz podršku Delegacije Evropske unije u Konferencijskoj sali održana je Konsultativna radionica na temu nacrta Okvira digitalnih kompetencija – nastavnik za digitalno doba 2023. Taj Okvir je kreiran sa ciljem da podrži nastavnike u procesu primene digitalnih koncepata, alata i sadržaja u praksi.

Roditelji, učenici i nastavnici imali su priliku da učestvuju u radionicama na temu prava i obaveza učenika, roditelja i nastavnika. O ovim temama sa posetiocima Sajma razgovarali su prosvetni inspektori.

U dokumentu su navedena i definisana znanja i veštine koji čine digitalne kompetencije nastavničke profesije. Predstavljen je i STEAM izazov za srednjoškolce, koji se sprovodi uz podršku UNDP i Fondacije „Petlja“ čiji je cilj rešavanje lokalnih problema uz primenu digitalnih tehnologija i podataka.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/