Home » Ocena iz vladanja brojčana – četiri faktora utiču na nju
REFORMA VESTI

Ocena iz vladanja brojčana – četiri faktora utiču na nju

ocena iz vladanja
Wikimedia commons, CC by 2.0 DEED

Ocena iz vladanja ubuduće će biti brojčana i nju će predlagati odeljenske starešine. To je predviđeno izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Zbog toga je Ministarstvo prosvete uputilo dopis direktorima osnovnih i srednjih škola, kojim podsećaju da odeljenske starešine treba da pripreme predloge ocena iz vladanja

„Poslednjim izmenama i dopunama člana 74. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvedeno je brojčano ocenjivanje vladanja učenika u osnovnoj školi od drugog razreda i u srednjoj školi, a ova ocena utiče na opšti uspeh učenika“, navodi seu dopisu.

Izmene Zakona stupile su na snagu 04. novembra. Odredbe o ocenjivanju vladanja zahtevaju primenu već na kraju prvog polugodišta školske 2023/2024. godine.

Zbog toga je, kako se navodi u dopisu,. potrebno da odeljenjske starešine pripreme predloge ocena iz vladanja za učenike. A ocene treba da budu zasnovane na „podacima iz formativnog praćenja učenika tokom prvog polugodišta“.

„Zaključnu ocenu iz vladanja, na predlog odeljenjskog starešine, utvrđuje odeljenjsko veće“, stoji u dopisu.

Prilikom pripreme predloga ocene iz vladanja na kraju polugodišta, sagledava se ponašanje učenika u celini, a posebno:

  • odnos prema školskim obavezama,
  • odnos prema učenicima,
  • odnos prema zaposlenima u školi,
  • odnos prema školskoj imovini i imovini drugih lica.

Na ocenu iz vladanja utiču i izrečene vaspitne i vaspitno–disciplinske mere.

Ministarstvo prosvete je formiralo Radnu grupu za izradu izmena i dopuna pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Time će bliže biti uređena pitanja ocenjivanja učenika u skladu sa novom zakonskom regulativom o ocenjivanju učenika. Primena ovih pravilnika će početi u drugom polugodištu školske 2023/2024. godine, navodi se u dopisu koji potpisuje ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Foto Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/