Home » Izašli preliminarni rezultati. Kako podneti prigovor
AKTUELNO MATURA UPIS VESTI

Izašli preliminarni rezultati. Kako podneti prigovor

prigovor

Subota 22. jun je dan kada možete podneti prigovor na preliminarne rezultate završnog ispita. Preliminarni rezultati objavljeni su u petak na portalu Moja srednja škola.

Podnošenje prigovora (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi) moguće je subotu od 8 do 15 časova.

Podnošenje prigovora na preliminarne rezultate završnog ispita drugostepenoj komisiji (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi), moguće je u nedelju 23 juna od  8 do 15 časova.

Prigovor drugostepenoj komisiji mogu da podnesu samo roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici, učenika koji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije za prigovore.

Konačni rezultati biće objavljeni u utorak 25. juna.

Lista želja

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna do 15 časova. Konačna lista opredeljenja (želja) biće objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula od 8 časova.

Upis  u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem. Adresa za to je portall Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine.

Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade od 14. do 16. avgusta.

Inače, završeno je pregledanje testova iz srpskog jezika i književnosti i testova na maternjem jeziku.

Preliminarni rezultati pokazali su, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, kontinuitet znanja učenika.

Prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika iznosi 11,55 poena. To je više u odnosu na prethodnu godinu kada je prosečno postignuće na tom testu bilo 10,74 poena.

Kada je reč o testovima na maternjem jeziku prosečno postignuće učenika je 11, 56 poena.

Prosek na testu iz bugarskog jezika je 8,33 poena, na albanskom 12,37, na  bosanskom 11,82, na mađarskom 11,67 poena, na rumunskom 9,21, na rusinskom 13,67, na slovačkom 11,46, a na hrvatskom 10,41 poena.

Učenici su imali mogućnost da biraju i polažu jedan od pet predmeta – istoriju, geografiju, fiziku, hemiju ili biologiju. Gografiju je izabralo 41.3 odsto osmaka, biologiju 36.3 odsto, istoriju 9.3 odsto, hemiju 6.8 odsto i fiziku 6.4 odsto.

Na testu iz biologije prosek bodova iznosi 12,46, na testu iz geografije 13,98, a na testu iz istorije je 14,32. Na testu iz fizike prosek bodova je 16,04, dok je na testu iz hemije prosek bodova 16,02.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/