Home » Uputstvo za listu želja – pažljivo popunjavajte
AKTUELNO UPIS VESTI

Uputstvo za listu želja – pažljivo popunjavajte

lista želja

Mali maturanti danas i u četvrtak popunjavaju listu želja za upis u srednje škole. Veoma je važno da pravilno popune obrazac i navedu što više škola i obrazovnih profila. U suprtonom se može desiti da ostanu neupisani.

Lista se može popuniti elektronski preko portala Moja srednja škola ili na papirnom obrazacu koji se dobija uz konkurs, i predati u osnovnoj školi. Konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna. Kalendarom upisa je predviđeno da će 2. jula biti poznat rapspored učenika po školama, odnosno gde je ko upisan.

U listu želja se može navesti najviše 20 obrazovnih profila.  Iako to nije obavezno preporuka je da se popuni svih 20 polja. Razlog je da se ne bi desilo da učenik zbog loše procene ostane neupisan.

Kao želja se ne navodi samo srednja škola, već naziv obrazovnog profila, odnosno smer gimnazije. To znači da ako učenik, na primer, napiše društveni smer neke gimnazije, a potom napiše i prirodno-matematički smer iste te škole, računaju se kao dve želje.

Kako popunjavati

Preporuka je da se kao prva želja napiše profil koji bi učenik najviše voleo da upiše. Poptom se ređaju ostale imajući u skladu sa brojem poena, jer se mora voditi računa da želje budu realne. Pri dnu liste želja trebalo bi da se nađu i oni obrazovni profili za koje je bio potreban manji broj bodova od broja poena koji učenik ima, da se ne bi desilo da ostane neraspoređen. Bilo je slučajeva da vukovci ostanu neraspoređeni jer su naveli samo tri-četiri škole.

U Informatoru za upis učenika u srednje škole nalaze se podaci o minimalnom broju poena koji je bio potreban za upis u sve srednje škole u Srbiji za prethodne tri školske godine, što đacima može da posluži kao orijentir.

Upis će moći i ove godine da se obavi potpuno elektronski preko portala Moja srednja škola od 2. do 6. jula.

Kalendar male mature

  • 26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis
  • 29. jun: objavljivanje konačne liste želja
  • 2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama
  • 2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/