Home » I planinarenje kao slobodna nastavna aktivnost?
MAGAZIN RAZVOJ / ZDRAVLJE SPORT VESTI VIKEND

I planinarenje kao slobodna nastavna aktivnost?

planinarenje
Foto Sanja Petrović

Planinarenje bi moglo da postane nova slobodna nastavna aktivnost za škole u Srbiji. Preduslov za to je da Ministarstvo prosvete prihvati obrazloženu inicijativu koju je dostavio Planinarski savez Srbije.

A tom inicijativom predlaže se da program Planinarstvo – boravak u prirodi, koji je ovaj savez pripremio, bude uvršten u slobodne nastavne aktivnosti.

Stariji osnovci, kako piše Kurir, u velikom broju rado posećuju časove planinarenja. Ali ne samo planinarenja. Popularni su i kuvanje, atletika, saobraćaj, novinarstvo, kaligrafija… I sve to u okviru slobodnih nastavnih aktivnosti koje su pojedine škole samostalno osmislile!

S obzirom za to da najveće intersovanje vlada upravo za planinarenje Planinarski savez Srbije dostavio je Ministarstvu prosvete obrazloženu inicijativu.

planinarenje
Iso Planić Foto Planinarski savez Srbije

Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije, kaže za Kurir da se već tri sezone planinarstvo kao slobodna nastavna aktivnost sprovodi u višim rezredima osnovnih škola. I to u Leskovcu, Lazarevcu, Krupnju, Čačku, Subotici i još nekim gradovima.

„Iskustvo nam pokazuje da ovo ima smisla, u međuvremeu smo napisali i jedan udžbenik. Pokrenuli smo inicijativu da se nastavi plan i program Planinarstvo formalizuje da ga Ministarstvo prosvete objavi i u Službenom glasniku. Da se na taj način podstaknu i druge škole da realizuju ove aktivnosti“, navodi Planić i dodaje:

Planinarenje – jednom nedeljno

„Deca su zainteresovana, aktivnosti se sprovode u školi ili u neposrednoj blizini. To su veštine i znanja iz oblasti orijentacije u prostoru, organziacije boravka u prirodi, tehnike kretanja, boravak i kretanje u prirodi, upotreba planinarske opreme..“

Ukoliko ova ideja zaživi, učenici će samim tim u svim školama imati mogućnost da jednom nedeljno pohađaju i planinarenje.

„Ministarstvo prosvete i nadležni Zavod sprovode neophodnu proceduru i razmatraju pitanja značajna za realizaciju ove inicijative. A kako bi ova slobodna nastavna aktivnost bila spremna za primenu u školama“, naveli su iz resornog ministarstva za Kurir.

Podsećaju da su slobodne nastavne aktivnosti (SNA), deo plana nastave i učenja koji škola planira Školskim programom i Godišnjim planom rada.

Slobodne nastavne aktivnosti

„Učenici u svakom razredu, od petog do osmog, biraju jedan od tri programa SNA koji škola nudi. To znači da svaki učenik tokom drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja pohađa četiri različita programa slobodnih nastavnih aktivnosti. Odabrani programi SNA su za učenika obavezni, sa fondom od jednog časa nedeljno. Uspeh se izražava opisnom ocenom i ne utiče na opšti uspeh – objasnili su u ministarstvu.

Programe slobodnih nastavnih aktivnosti pripremaju i same škole, odnosno nastavnici, uvažavajući kontekst u kome rade, interesovanja i potrebe učenika, ali i sopstvene afinitete, znanja, veštine i sposobnosti.

„Škola je u obavezi da učenicima ponudi najmanje tri programa slobodnih nastavnih aktivnosti. Učenik bira jedan koji će pohađati u toj školskoj godini i on postaje obavezan za pohađanje“, ističu u Ministarstvu prosvete.

Kako su naveli, u V i VI razredu učenici se u najvećem broju opredeljuju za sledećih pet slobodnih nastavnih aktivnosti – čuvari prirode, crtanje, slikanje i vajanje, vežbanjem do zdravlja, medijska pismenost, životne veštine. Dok se učenici VII i VIII razreda najviše opredeljuju za domaćinstvo, umetnost, životnu sredinu, preduzetništvo, filozofiju s decom.

„Neke od slobodnih nastavnih aktivnosti koje su samostalno osmislile škole, a za koje je iskazana veća zainteresovanost učenika, su: Planinarstvo-boravak u prirodi, atletika, kaligrafija, kuvanje, veštine komunikacije, strip i karikatura, novinarstvo, modelarstvo, saobraćaj, zdrav, aktivan, srećan, kultura jezičkog izražavanja“, navode u resornom ministarstvu.

Izvor Kurir

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
8:54 pm, Sep 16, 2024
temperature icon 11°C
broken clouds
Humidity 95 %
Pressure 1015 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 6:47 pm