Home » Zašto su skupi besplatni udžbenici za osnovce?
UDŽBENICI VESTI

Zašto su skupi besplatni udžbenici za osnovce?

besplatni
Foto Sanja Petrović

Cena kompleta udžbenika za osnovce u zavisnosti od razreda je između 10000 i skoro 24000 dinara. To znači da porodica sa dvoje dece može da računa na troškove i do 50000 dinara, samo za udžbenike. A ako tome dodamo još i sveske, bojice, blokove, lenjire i ostali pribor…

Istina, u dosta opština i gradova besplatni udžbenici će biti doeljeni, ali uglavnom samo prvacima. To je nekako najjeftinije. Uz to ide i uslov da knjige na kraju školske godine vrate. To je u redu, ukoliko će ti isti udžebnici naredne godine biti davani sledećoj generaciji prvaka.

Beograd je izuzetak, jer tu udžbenici neće biti besplatni, ali bi roditelji osnovaca u glavnom gradu u septembru trebalo da dobiju po 20000 po detetu. Oni taj novac mogu da iskoriste za udžbenike, ali i ne moraju. Mogu, dakle, da ga koriste po sopstvenom nahođenju.

Šta bi bilo isplativije?

Činjenica je, međutim, da u nekim slučajevima taj novac neće biti dovoljan da pokrije troškove kupovine udžbenika. I dalje nema objašnjenja zbog čega se odustalo od varijante da Grad Beograd, ako već želi da pomogne, nije obezbedio da udžbenici budu besplatni za sve, već se odlučio za novčanu pomoć.

Možda bi dugoročno bila isplativija varijanta koju neke opštine i gradovi praktikuju, da udžbenici budu besplatni, ali da ih učenici na kraju školske godine vraćaju, kako bi ih sledeće godine koristila naredna generacija. Pitanje je, međutim, šta o svemu tome misle izdavači. A oni se, očigledno, dosta pitaju.

Jer gruba računica pokazuje da tržište udžbenika za osnovce u Srbiji godišnje donosi oko 65 miliona evra. To se može utvrditi na osnovu činjenice da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima oko pola miliona osnovaca, a da je prosečna cena udžbeničkog kompleta oko 15000 dinara.

Uz sve to, udžbenici su ove godine, kako kažu (ali i pokazuju sajtovi izdavača), poskupeli za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Još kada su pred kraj školske godine u osnovne škole širom Srbije pristigle su ponude za udžbenike, roditelji su bili šokirani cenama. To posebno važiza one koji imaju više od jednog osnovca.

Tako, na primer, roditelji koji imaju jednog sedmaka i jednog petaka, moraju samo za knjige da izdvoje između 40 i 45 hiljada dinara. Neko će reći da to nije mnogo, ako se uzme kao tačan podatak da je prosečna plata u Srbiji, prema Republičkom zavodu za statistiku, u aprilu iznosila oko 96000 dinara.

Ali podaci istog tog zavoda pokazuju i da čak 70 odsto zaposlenih prima platu koja je manja od prosečne, dok 50 odsto zaposlenih prima manje od 70000 dinara.

Za dvoje osnovaca i do 80000 dinara

Skoro svaka škola je objavila na svom sajtu spisak potrebnih udžbenika za predstojeću školsku godinu. Ako uporedimo sa prošlogodišnjim cenama pojedinačnih udžbenika, uočavamo da knjige jesu skuplje za oko 10 odsto.

A ako se uzme u obzir da je za jednog školarca neophodno da ima šta da obuče, da obuje, da ima komplet za fizičko koji uključuje i patike, komplet opreme za likovno, olovke, flomastere, šestare, temepre, možemo reći da roditelje čeka ne baš prijatna situacija.

Ukoliko u porodici ima dva ili više školaraca, roditelji stvarno bez 80.000 ne mogu ni da zamisle polazak u školu.

besplatni
Foto Sanja Petrović

Od prvaka do osmaka

Cene, međutim, zavise i od izdavača i od razreda.

Krenimo od prvog razreda.

Komplet udžbenika za đake prvake, prema pisanju Nova.rs, košta između 10000 i 12000 dinara, u zavisnosti od izdavača. Škola odlučuje o tome od kog izdavača će koristiti udžbenike za školsku godinu).

Roditelji učenika koji kreću u drugi razred moraće da dodaju od 3.000 do 4.000 dinara više. To zavisi od toga koji strani jezik dete uči i koliko knjiga ima iz tog predmeta.

Tu su i dva nova predmeta, te ukupna suma novca može da bude i 15.000 dinara. Slična situacija je i sa udžbenicima za treći i četvrti razred. Tako roditleji treba da pripreme između 14.000 i 16.000 dinara samo za knjige za svoje školarce.

Udžbenici za starije osnovce su skuplje za nekoliko hiljada dinara.

Tako će petaci platitit između 15.000 i 17.000 dinara. Isto toliko i učenici šestog razreda, s tim što će dodati do 2.000 dinara za udžbenik iz fizike koju dobijaju u šestom razredu.

„Najgore“ će proći učenici sedmog razreda.

Naime, prema ponudi koju su roditelji dobili iz novobeogradske osnovne škole „Marko Orešković“, komplet školskih knjiga za sedmi razred sa nemačkim kao drugim stranim jezikom iznosi 23.325 dinara. Za one koji uče italijanski kao drugi strani jezik cena za skoro 400 dinara viša i iznosi 23.705 dinara.

Samo za radne sveske više od 9000 dinara

Roditeljima osnovaca u školi nudi se mogućnost da naruče samo radne sveske, po ceni od 9.315 do 9.515 dinara.

Tako je, bar, u Osnovnoj školi „Marko Orešković“, a pretpostavljamo i u drugim školama.

Podsetimo, svi beogradski osnovci dobijaju novčanu pomoć od 20.000 dinara. Prošle godine bili su uvedeni besplatni udžbenici, ali se ove godine odsutalo od toga.

Polovne knjige su, podrazumeva se, jeftinije i za 50 odsto. Roditleji, dakle, mogu izabrati i ovu opciju, a kupiti samo nove radne sveske.

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
9:25 pm, Sep 16, 2024
temperature icon 11°C
scattered clouds
Humidity 95 %
Pressure 1015 mb
Wind 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 40%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 6:47 pm