Home » Voda iz plastičnih flaša – novo istraživanje i zašto ne
ISHRANA MAGAZIN

Voda iz plastičnih flaša – novo istraživanje i zašto ne

plastičnih flaša

Austrijsko istraživanje donosi loše rezultate. Rezultati objavljeni u stručnom časopisu „Microplastics” pokazali su da konzumiranje vode iz plastičnih flaša može pored ostalog, povećati krvni pritisak. A to je rezultat ulaska mikroplastike u krvotok.  

Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Austrije, otkriva da se krvni pritisak značajno smanjio kada su učesnici prestali da konzumiraju tečnost iz plastičnih flaša i pili samo vodu iz slavine u periodu od dve nedelje.

„Na osnovu rezultata, koji ukazuju na smanjenje pritiska u kombinaciji sa smanjenom potrošnjom plastike, pretpostavljamo da plastične čestice prisutne u krvotoku doprinose povišenom krvnom pritisku“, naveli su naučnici.

Podsetimo, mikroplastika nastaje kao rezultat raspadanja plastičnih proizvoda pod uticajem hemijskih, fizičkih i bioloških procesa u okruženju.

Takođe, mikroplastika može da potekne i direktno iz fabrika u formi sitnih plastičnih predmeta poput šljokica, prenosi Danas.rs.

Opasnije nego što se mislilo

Na sajtu Glas amerike navode da je flaširana voda mnogo opasnija nego što se ranije mislilo. Jer reč je o velikom broju sitnih komadića plastike koje sadrži, objavljeno je u novoj studiji Nacionalne akademije nauka.

Primenom nedavno razvijene tehnike, naučnici su prebrojali u proseku 240.000 fragmenata plastike po litru vode u popularnim vrstama flaširanne vode. To je između 10 i 100 puta više nego što se ranije procenjivalo. Veliku zabrinutost izaziva ova činjenica i nove studije će biti neophodne. Kako je nedavno otkriveno da je mikroplastika pronađena u utrobi majki – placenti, svaki dalji komentar je suvišan.

„Ako ljude brine nanoplastika u flaširanoj vodi, razumno je razmotriti alternative kao što je voda iz česme”, izjavio je za AFP Beižan Jen, profesor geohemije na Univerzitetu Kolumbija i ko-autor istraživanja. Međutim, dodao je: „Ne savetujemo ni da se flaširana voda izbegava u situacijama kada je neophodna, jer rizik od dehidracije može da nadmaši potencijalni loš uticaj.”

Nameće se pitanje koliko je zdrava voda iz slavina posebno u Srbiji. I koliko je neophodno da sačuvamo što je moguće više zdravih reka i rečnih tokova.

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
1:50 am, Sep 21, 2024
temperature icon 12°C
clear sky
Humidity 81 %
Pressure 1023 mb
Wind 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:24 am
Sunset Sunset: 6:38 pm