Home » Zdrava užina – jedno od rešenja za roditeljske muke
INTERVJU ISHRANA MAGAZIN RAZVOJ / ZDRAVLJE SLUČAJ VESTI

Zdrava užina – jedno od rešenja za roditeljske muke

užina
Katarina Bugarski

Kvalitetna i zdrava užina bitan je deo đačke svakodnevice. Nažalost, često je njen kvalitet upitan. Mnogo dece za užinu kupuje peciva od belog brašna, grickalice, slatkiše… Nedovoljno je voća, salata, sezonskog povrća… A sve to rezultira činjenicom da je sve više gojazne dece.

Školske kuhinje u većini škola odavno ne postoje. Roditelji su stoga upućeni ili na razne keteringe koje biraju škole, ili da užina bude u varijanti „uradi sam“.

A tu se često nađu na muci. Ponekad, jednostavno, nedostaje inspiracije za osmišljavanje zdravog, a i finansijski prihvatljivog, obroka.

Možete li da zamislite da neko drugi umesto vas priprema užinu za vaše dete za celu nedelju, da vi, a ne neko drugi, birate šta će dete da vam jede i da mu ta užina bude dostavljana u školu svakog dana?

Upravo tu mogućnost nudi Snack Smart, čiji će pilot projekat početi u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. O tome šta je Snack Smart za portal mojranac.rs govori njegova osnivačica Katarina Bugarski.

Od softvera do dostave

Opišite nam u najkraćem šta je Snack Smart?

Snack Smart može biti više stvari. Food tech, tehnološki startap kojeg čini trio profesionalaca u svojim poljima delovanja. Snack Smart je mobilna aplikacija putem koje možete unapred naručiti užine za svoje dete i užina će ih čekati u školama. Ali iza svega toga stoji širi koncept: tehnologija u službi ishrane dece i edukacija u vidu ishrane i eko osvešćenosti. Mi nismo startap koji je samo razvio softver u vidu mobilne aplikacije, već imamo i sopstvenu kuhinju u kojoj pravimo hranu namenjenu deci. Dostavu hrane vršimo takođe mi, a hrana se preuzima putem IoT povezanih pametnih samouslužnih mašina, koje je naš tehnološki tim prilagodio našim potrebama. Eto, to je ukratko.“

Kako izgleda postupak preuzimanja užine?

„Postupak preuzimanja užine je veoma jednostavan. Svaki učenik će putem personalizovane NFC kartice preuzeti svoju užinu direktno sa samoslužnog aparata. Dovoljno je da prisloni karticu uz mašinu i isporučiće mu se užina koja je prethodno naručena putem aplikacije. Samim tim deci nisu neophodni pametni telefoni da bi preuzeli užinu. Aplikaciju je nephodno da ima onaj koji naručuje i plaća užine, a to je u ovom slučaju prevashodno roditelj. NFC karticu je neophodno povezati sa aplikacijom, a kartica fizički ostaje kod deteta . Kartice ćemo deliti deci u školi, a one postaju aktivne iliti upotrebljive tek kada se povežu sa preuzetom aplikacijom.“

Sve što je zdravo ne mora biti i ukusno

Šta je predstavljalo najveći izazov u pokretanju ovog projekta?

„Mnogo je izazova bilo pred nama, ali jedan koji se ističe je upravo povezanost samouslužne mašine u tehnološkom smislu. Naš tehnološki tim je dugo radio na tome da inženjerski poveže mašinu i da je prilagodi našoj mobilnoj aplikaciji u meri koja nama odgovara. Tehnologija koju ćemo mi da predstavimo deci, a i roditeljima, je ta koja je izazovna, u smislu da ćemo ponuditi mnogo više od same isporuke hrane. Želimo da naši korisnici aplikacije budu u potpunosti informisani o tome šta njihova deca jedu dok su u školi. A drugi izazov je kreiranje jelovnika. Jer sve što je zdravo ne mora biti ukusno, a mi ćemo se potruditi da hrana bude i zdrava i ukusna.“

Koliko je bilo teško pronaći „probnu školu“ u kojoj će projekat da bude testiran?

„Nije bilo teško naći ’probnu školu’. Već pri prvom razgovoru sa predstavnikom jedne beogradske škole ideja im se dopala i rešili su da nam obezbede mesto za mašinu u okviru samog objekta, što nam je veoma važno, jer samim tim deca ne moraju da izlaze van zgrade niti iz školskog dvorišta kako bi obezbedili sebi užinu koju će konzumirati tokom velikog odmora. Zanimalo ih je naravno koji su obroci u pitanju, način na koji se preuzimaju užine i kada ćemo započeti s projektom.“

Pilot projekat

Kolika je zainteresovanost među školama za ovako nešto? I u kojim školama u Beogradu i kada počinje projekat?

„Veća zainteresovanost je prevashodno među roditeljima koji nam se javljaju putem našeg sajta ili LinkedIn profila Snack Smart, i pitaju gde i kada počinjemo s radom. Što se tiče škola, mislim da će veći broj škola saznati za projekat tek kad bude krenuo s operativnim radom. Mi smo svakako zainteresovani da posetimo osnovne škole koje su zainteresovane za ovako nešto .

Pilot-projekat će početi u jednoj osnovoj školi na opštini Vračar u toku naredne školske godine. Nadamo se oko zimskog raspusta. Projekat će trajati u periodu od tri meseca i služiće nama i đacima da uskladimo jelovnik prema njihovom ukusu, a našim mogućnostima. Veliki broj roditelja školske dece nam je u prošlom periodu pomogao tako što je popunio upitnik namenjen roditeljima školske dece (prvenstveno namenjen za roditelje čija deca idu u školu u nekoj od beogradskih opština jer je projekat za početak planiran za Beograd). Upitnik je i dalje aktivan i ja ovom prilikom pozivam sve roditelje koji imaju školarce u osnovnim školama da ga popune jer ćemo jedino tako, zajedno uspeti da ponudimo ono što će se deci dopasti da jedu u školi. A to nije nimalo lak zadatak. Link ka anketi je:

https://forms.gle/dTjePoVhQqGrRYP2A

Roditelji biraju obroke

Svakodnevno osmišljavanje šta spremiti deci za užinu za mnoge roditelje je prava „glavobolja“. Da li ćete imati određene menije u ponudi, ili će roditelji sami da prave „nedeljne kombinacije“?

„Naš preliminarni meni je formiran, ali nije fiksan. To znači da će upravo ovaj probni period biti namenjen između ostalog i formiranju raznovrsnijeg i fleksibilnijeg jelovnika. Ideja je da ponudimo meni za narednu nedelju. Roditelji bi tokom vikenda odabrali putem aplikacije obroke za narednu nedelju. Ako žele neke izmene ili dopune u vidu sastojaka ili priloga to smo takođe omogućilli, jer se prilagođavamo određenim prehrambenim potrebama dece. Ako je neko alergičan na određene sastojke ili naprosto ne voli određene priloge, imaće mogućnost da to izbegne ili nasuprot, ako želi dodatni prilog ili sos isto tako može da bira. Roditelji i deca biraju kombinacije koje im odgovaraju, a mi ćemo se potruditi da naše ponude budu što raznovrsnije i bogate ukusima.“

Kažete da će namirnice koje koristite biti lokalnog porekla, sveže i zdrave. Gde ćete ih nabavljati, kod malih proizvođačia ili u velikim trgovinskim lancima?

„Namera nam je da sve namirnice budu lokalnog porekla osim naravno morske ribe, koja nije uzgajana kod nas i eventualno nekih začina i sočiva. Kada kažemo zdrava hrana, mislimo na to da je prevashodno bezbedna za decu, da nema emulgatore, ne sadrži glutamane i pojačivače ukusa. U ponudi nemamo gotove suhomesnate proizvode niti prerađevine. Naš kulinarski tim, predvođen iskusnim šefom kuhinje Milošem Ristićem kreira sveže obroke koje isporučujemo istog dana u škole. Nabavku ćemo u početku obavljati u velikim trgovinskim lancima koji imaju najbogatiju ponudu svežih i lokalnih namirnica koje odgovaraju našem standardu. U drugoj fazi projekta bismo se povezali sa lokalnim i malim proizvođačima u zavisnosti od toga kako će se projekat širiti i kakav će prijem imati kod dece i roditelja.“

Kontrola kvaliteta

Kako ćete kontrolisati njihov kvalitet i nutritivnu vrednost?

„Naš šef kuhinje pravi jelovnik u saradnji sa nutricionistom koji je stalni član našeg tima. Reč je o nutricionisti koji određuje nutritivnu vrednost shodno normativima koje smo mi kreirali u svakom proizvodu koji nudimo. Ta nutritivna vrednost je usklađena sa normama koje su prepisane za ishranu dece školskog uzrasta. Svi obroci će biti izbalansirani po pitanju potreba dece i nutritivih vrednosti koji odgovaraju njihovom uzrastu.

Takođe, mi ćemo imati potpuno transparentnu deklaraciju tako da će svi naši korisnicu u okviru same aplikacije, a i putem skeniranja određenih mesta na samoj etiketi, moći da vide poreklo namirnica, kada su spremljene i do kada je njihov rok upotrebe. Bezbednost i visok nivo kontrole sastojaka koje pripremamo su nam na prvom mestu. Kontrolu vrši naš šef kuhinje i svi zaposleni u kuhinji.“

Cena je uvek bitan faktor, a izazov je uskladiti konstantan kvalitet i pristupačnu cenu. Kako ćete to da obezbedite i koje će biti cene užina?

„Veoma je teško u današnje vreme odrediti pristupačnu cenu koja može da odgovara svima. To je izazov u koji se upuštamo, ali ujedno znamo i verujemo da zdrava hrana ne može da košta isto kao i neka nezdrava užina, a koju deca konzumiraju i češće nego što smonmi kao roditelji svesni toga.

Imaćemo nekoliko vrsta cene užina u zavisnosti od naručene vrste obroka. Možete naručiti samo jednu užinu a možete uz užinu naručiti i voćnu salatu ili želite samo slatki obrok. Možda će neko želeti ceo miks. Tako da mislimo da će svaka od naših raznovrsnih ponuda imati svoga kupca.“

Što manje otpada

Kažete da su u pitanju užine koje će deca moći da pojedu tokom velikog odmora na veoma praktičan način, bez korišćenja pribora za jelo. Da li bi to uglavnom bili zdravi sendviči ili je nešto drugo u pitanju?

„Da, ideja je da deca mogu da pojedu užinu bez pribora koliko je to moguće. Tu je bilo izazova u kreiranju jelovnika ali smo se potrudili da pripremimo na taj način obroke da mogu da pojedu sendvič, tortilju, burger ili slatki obrok ili voće, bez upotrebe pribora. Zašto? Imali smo nekoliko razloga. Prvo, jer većina škola u svom školskom dvorištu nema klupe gde deca mogu da sednu. Klupe sa stolovima takođe. Deci bi bilo nezgodno da nađu mesto kako bi mogli na miru da sednu i obeduju. Drugi razlog je što želimo da Snack Smart za sobom ostavlja što manji trag u vidu bespotrebnog otpada. Ambalaža u kojoj su naši obroci pakovani je biorazgradiva. Trudili smo se da imamo što manje plastike, a trudićemo se da edukujemo i decu o ekološkoj osvešćenosti. Ako budemo imali i neke užine kojima će biti potreban pribor, on će biti drveni, ali otom potom.

Možda uvedemo naviku da deca donose svoj pribor u školu. Ako đaci u Japanu mogu da čiste za sobom posle svakog obedovanja i da se trude da je posle njihovog boravka na nekom mestu čistije nego što je bilo pre nego što su oni ušli, što ne bi mogla i naša deca da počnu da razmišljaju o svojoj okolini iz drugačijeg ugla?“

Marko

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
9:51 pm, Sep 16, 2024
temperature icon 11°C
few clouds
Humidity 95 %
Pressure 1015 mb
Wind 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 6:47 pm