Home » Novo u školi: manja odeljenja, praćenje razvoja, nacionalne čitanke…
RAZVOJ / ZDRAVLJE VESTI

Novo u školi: manja odeljenja, praćenje razvoja, nacionalne čitanke…

čitanke
Foto Ministarstvo prosvete

Početak svake nove školske godine skoro uvek donosi i neke novitete. Za ovu godinu pripremljeno ih je više. Od ograničavanja broja učenika u odeljenjima prvog razreda, do nacionalne čitanke. A jedan od važnijih noviteta je i praćenje praćenje telesnog i motoričkog statusa učenika od 3. razreda osnovne do završetka srednje škole.

O toe je za Kurir govorila i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Smanjenje broja učenika u odeljenjima prvog razreda na najviše 28, prema njenim rečima, treba da omogući kvalitetniji rad i praćenje u osnovnim i srednjim školama.

„To treba da dovede do podizanja kvaliteta nastavnog procesa, veće efikasnosti i optimizacije obrazovnog sistema. Što se tiče srednjih škola ova mera omogućila je ravnomerniju popunjenost postojećih odeljenja i uticala je na povećanje njihovog broja. Tako je na primer u Beogradu broj odeljenja povećan za oko 30, što nužno dovodi i do povećanja procenta angažovanja nastavnika sa nepunim radnim vremenom ili potrebe za angažovanjem novih nastavnika.“

Praćenje telesnog i motoričkog razvoja

Započeće i implementacija Informacionog sistema “Zdravitas”. To je platforma za praćenje telesnog i motoričkog statusa učenika od 3. razreda osnovne do završetka srednje škole u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Razvija je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

„Zdravitas“ bi trebalo da doprinese razvoju sistema obrazovanja i vaspitanja u segmentu koji se odnosi na pun intelektualni, emocionalni, socijalni, moralni i fizički razvoj svakog deteta. Osim toga, naročito bi trebalo da doprinese razvijanju i praktikovanju zdravih životnih stilova i svesti o važnosti sopstvenog zdravlja. Obuke za koordinatore su započete. U septembru na obuku ide i oko 14.000 nastavnika, da bi krajem septembra platforma bila u upotrebi.

Nakon primene poslednjih sistemskih mera u oblasti zaštite od nasilja i diskriminacije i mentalnog zdravlja mladih u školskoj 2023/2024. godine, Ministarstvo prosvete u saradnji sa Savetom Evrope sprovešće nacionalno istraživanje „Prevencija vršnjačkog nasilja u školama“.

Novi obrazovni profili

U novoj školskoj godini u sistemu srednjeg obrazovanja je 35 obrazovnih profila. Oni su novi ili modernizovani u skladu sa zahtevima tržišta rada. Biće sporovedena još intenzivnija kampanja uključivanja poslodavaca u dualni oblik obrazovanja.

„Neki od ovih planova i programa su inovirani i osavremenjeni poput profila aviotehničar za elektronsku opremu vazuhoplova, bravar zavarivač ili tehničar modelar kože. A neki, poput profila poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji“; dodala je ministarka.

Kao što je predviđeno zakonom tokom ove školske godine učenici će dobiti prve nacionalne čitanke.

„Prvi će tokom septembra nacionalne čitanke dobiti učenici prvog i drugog razreda, a nakon toga sukcesivno i ostali. Po prvi put će učenici imati nacionalnu čitanku. Ona omogućava međupredmetno povezivanje. Na adekvatan način će učenike, u skladu sa uzrastom, upoznavati sa tradicijom, jezikom, umetnošću, istorijskom prošlošću. To će doprineti i njihovom negovanju“, objasnila je Đukić Dejanović.

Platforma za kredite i stipendije

Od 2. septembra biće dostupna i platforma za prijavu za učeničke i studentske kredite i stipendije.

„Na godišnjem nivou više od 45.000 studenata i učenika konkuriše za kredite ili stipendije. Ministarstvo prosvete odobri oko 30.000, a ovo će biti značajno unapređenje procesa. Konkursi za pvu vrstu podrške su već raspisani. Prijave počinju za učenike od 2. septembra, a za studente od 1. oktobra kaže Đukić Dejanović.

Izvor Kurir.rs

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
9:02 pm, Sep 16, 2024
temperature icon 11°C
broken clouds
Humidity 95 %
Pressure 1015 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 6:47 pm