Home » Letnja škola programiranja za upoznavanje sa IT industrijom
VESTI

Letnja škola programiranja za upoznavanje sa IT industrijom

programiranja
Foto Ministarstvo prosvete

Letnja škola programiranja održava se treću godinu za redom. Škola okuplja talentovane i motivisane učenike i učenice koji su završili više razrede osnovne škole, koji pokazuju dodatnu zainteresovanost za programiranje i informacione tehnologije.

Za Letnju školu programiranja u Sremskoj Mitrovici ove godine prijavilo se više od 300 osnovaca iz cele Srbije. Primljeno je, međutim, njih 100.

Njih je u petak. 2. avgusta obišla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Ona je ocenila da takvi projekti pomažu deci da steknu znanja iz oblasti tehnologije ali i da unaprede socijalne veštine i razviju „empatiju“.

Ministarka je u razgovoru sa polaznicima škole u Gimnaziji u Sremskoj Mitrovici rekla da su takvi projekti „dobar model kako deca da provedu raspust, stiču nova znanja i razviju različita interesovanja“.

„Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije neguju tradiciju podrške deci, poštuju kreativnost i ideje i ovakvim programima unapređuju samopouzdanje deteta“, rekla je Đukić Dejanović.

Sremska Mitrovica je drugi put grad domaćin Letnje škole programiranja.

Veliko interesovanje

Organizator je Fondacija „Petlja“ u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“. Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Srbije.

„Školu pohađaju deca iz 17 lokalnih samouprava širom Srbije. Nadam se da će i po završetku škole ostati u kontaktu iako su iz različitih krajeva“, dodala je ministarka.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš ocenio je da broj prijavljenih pokazuje veliko interesovanje dece za Letnju školu programiranja.

„Posebno smo zadovoljni jer se povećava broj devojčica polaznica ove škole“, rekao je Beriš.

Direktor za veštačku inteligenciju Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević kazao je da u okviru Letnje škole postoje osnovna i napredna znanja u okviru programiranja. A utisci dece su takvi da žele ponovo da dođu.

Polaznici škole tokom jednonedeljnog programa, imaju priliku da prošire svoja znanja iz programiranja. Isto tako mogu i da se upoznaju i razgovaraju sa stručnjacima iz IT industrije.

Škola je organizovana u dve smene, a od 28. jula do 5. avgusta pohađa je 50 učenica i učenika.

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
6:38 pm, Sep 19, 2024
temperature icon 22°C
heavy intensity rain
Humidity 57 %
Pressure 1016 mb
Wind 15 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:21 am
Sunset Sunset: 6:41 pm