Home » Pritvorske sobe u školama?
MAGAZIN VESTI

Pritvorske sobe u školama?

pritvorske

„Pritvorske sobe”, koncept poznat u obrazovnom sistemu SAD, zvanično se uvode u rumunske škole. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, svaka škola će organizovati prostor i procedure nadzora za učenike koji ometaju nastavu.

Na sajtu Politika.rs navode da promena dolazi sa novim Statutom učenika i Pravilnikom o organizaciji i funkcionisanju jedinica za preduniverzitetsko obrazovanje. Oba dokumenta će stupiti na snagu počev od školske 2024-2025. godine.

„Nastavnici mogu, u toku časa, da odluče da pošalju učenike, koji ometaju nastavu, u drugu prostoriju koja se nalazi u okviru škole. U takvim slučajevima je obavezno sledeće: učenik mora biti pod nadzorom drugog nastavnika ili pomoćnog osoblja, a roditelj mora biti obavešten. Nastavnik može doneti ovu odluku samo za svoj čas. Svaka škola će u svoje pravilnike uključiti tačan način sprovođenja ove odredbe, na osnovu raspoloživih resursa”, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva prosvete koje citira „Edupedu”.

Učenička udruženja su ranije protestovala zbog uvođenja „pritvorske sobe”, tvrdeći da se time krši pravo učenika na obrazovanje. Takođe su rekli da u većini škola nedostaje dovoljno učionica za sprovođenje nove mere, prenosi rumunski sajt romania-insider.com.

Izvor Politika.rs

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
6:42 pm, Sep 19, 2024
temperature icon 22°C
heavy intensity rain
Humidity 57 %
Pressure 1016 mb
Wind 15 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:21 am
Sunset Sunset: 6:41 pm