Home » 2. septembar i epidemija malih boginja. Ima li razloga za brigu?
AKTUELNO RAZVOJ / ZDRAVLJE VESTI

2. septembar i epidemija malih boginja. Ima li razloga za brigu?

vakcine

Bliži se početak školske godine. Da li osim od cena udžbenika i mogućih štrajkova prosvetara brigu treba da nam izaziva i – epidemija malih boginja?

Naime, od početka godine u Srbiji je registrovano 255 slučajeva malih boginja, od toga 105 tokom jula meseca. A lekari strahuju da bi epidemija malih boginja dodatno mogla da se rasplamsa u septembru kada se deca vrate u kolektiv- školu i vrtiće.

Novi Pazar je trenutno centar epidemije. U ovom gradu registrovane su 92 zaražene osobe. U Beogradu ih je devet a po jedna u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici.

Epidemija malih boginja u Novom pazaru prijavljena je još 7. maja. To i nije neko iznenađenje, ako se u obzir uzme činjenica da je u tom gradu najmanji obuhvat vakcinisane dece. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom 2022. godine u tom gradu vakcinisano je 27,9 odsto mališana MMR vakcinom koja štiti i od malih boginja.

Situacija se ni do danas po tom pitanju nije značajno promenila. Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić rekao je da je broj pravovremeno vakcinisane dece između 30 i 60 odsto. To je daleko od željenog obuhvata koji je 95 odsto i koji može da obezbedi dobar kolektivni imunitet.

MMR vakcina koja štiti od tri zarazne bolesti (male boginje, zauške i rubeola), daje se deci sa navršenih godinu dana. Druga doza daje se pred polazak u školu u sedmoj godini života.

U Novom Pazaru vakcinisano svako treće dete

Poslednjih nekoliko godinu u Novom Pazaru vakciniše se tek svako treće dete. To je stvorlio ogroman „rezervoar“ osetljivih mališana. U tom gradu, dakle, može da „bukne epidemija“ koja teško može da se zaustavi, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi.

Doktor Spahić je za Euronews Srbija izjavio i da se na dnevnom nivou registruje jedno do dvoje pacijenata sa malim boginjama. Uglavnom je reč o deca uzrasta šest meseci do sedam godina. A zajedničko im je da nisu vakcinisani. Sva deca koja su obolela su sa blažom kliničkom slikom. Za sada nema pacijenata na bolničkom lečenju.

Virus malih boginja je jedan od najzaraznijih. Istraživanja su pokazala da ukoliko 10 ljudi boravi u jednoj sobi i izloženi su virusu, devet će se zaraziti. Morbile nisu isto što i varičele (ovčije boginje). Morbile se mnogo brže prenose, mogu da daju ozbiljne komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda.

Srbija je platila visoku cenu u epidemiji malih boginja 2017/2018. godine. Tada je zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo je 15 osoba. Među preminulim je i četvoro dece uzrasta do pet godina. Novi Pazar je u toj epidemiji bio jedno od žarišta epidemije. U periodu od šest meseci zaraženo je skoro 500 ljudi, preminula su dva pacijenta, a čak 70 odsto je bilo na bolničkom lečenju.

A šta od septembra?

„Roditelji su u obavezi da za svako dete koje se upisuju u vrtić i školu donesu potvrdu da je vakcinisano. Međutim, sa tim se manipuliše, roditeljima se ‘gleda kroz prste‘. Sa tim se mora prestati, jer se tako pravi ‘medveđa usluga’ ne samo tom detetu, već i svoj ostaloj deci”, rekao je nedavno za Euronews Srbija dr Dragoslav Popović, savetnik za imunizaciju.

Napominje da će virus „pronaći“ sve koji nisu vakcinisani ili koji nisu preležali male boginje. Nije mu jasno zašto danas roditelji rizikuju, kada postoji efikasna vakcina koji štiti od te zarazne bolesti.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini obuhvat je iznosio je 85,8 odsto. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2022. godini je bio 81,3 odsto, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5 odsto.

Postignuti obuhvat MMR vakcinom u drugoj godini života u 2023. godini je iznosio 84,5 odsto. Pre upisa u prvi razred osnovne škole je 91 odsto.

Marko

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
9:10 pm, Sep 16, 2024
temperature icon 11°C
broken clouds
Humidity 95 %
Pressure 1015 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 6:47 pm