Home » Isplata 20.000 počinje danas, prijave još traju, tvrdi Šapić
AKTUELNO UDŽBENICI VESTI

Isplata 20.000 počinje danas, prijave još traju, tvrdi Šapić

20.000
Aleksandar Šapić u OŠ Laza Kostić Foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas povodom početka školske godine Osnovnu školu „Laza Kostić” na Novom Beogradu. On je đacima prvacima poželeo srećan polazak u školu, te istakao da danas počinje Isplata 20.000 dinara đačke pomoći. To je izjavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska Osnovne škole „Laza Kostić” na Novom Beogradu.

Šapić je istakao da će se, dokle god bude na mestu gradonačelnika, truditi da ova đačka pomoć bude standard svake godine i nešto na šta roditelji sigurno mogu da računaju. Grad je za ovu namenu izdvojio 36 miliona evra.

Isplata i u oktobru

„Još uvek traje prijavljivanje, pomerili smo rokove maksimalno. Isplata počinje danas i trajaće tokom čitavog septembra, možda i nekoliko dana u oktobru. Do sada imamo više od 195.000 prijavljenih, a očekuje se da konačan broj bude 196 ili 197 hiljada. Prošle godine udžbenici su bili besplatni i prodati su manje-više svi kompleti. Budući da knjige nisu za bacanje i da je veliki broj udžbenika i dalje u opticaju, odlučili smo da umesto knjiga roditeljima bude isplaćen novac, 20.000 dinara. Na taj način roditelji će moći da kupe polovne knjige ili da deca naslede određeni broj udžbenika i tako uštede značajan novac“, istakao je Šapić i dodao da je danas u školske klupe krenulo 16.800 đaka prvaka.

Gradonačelnik je naglasio da je prvi dan škole poseban datum i pohvalio OŠ „Laza Kostić” rekavši da je u pitanju jedna od najboljih osnovnih škola na Novom Beogradu.

„Često sam obilazio ovu školu u vreme dok sam bio predsednik opštine, a trebalo bi pomenuti da je u ’OŠ Laza Kostić’ završen posao na uređenju i rekonstrukciji školskog dvorišta. Trenutno se rekonstruiše nekoliko škola – OŠ ’Oslobodioci Beograda’, Gimnazija ’Mladenovac’, Sportska gimnazija, Trgovačka škola. U OŠ ’Dule Karaklajić’ i OŠ ’20. oktobar’ rade se rekonstrukcije krova, a obnova fasade se sprovodi u OŠ ’Milena Pavlović Barili’. Radovi u svim školama treba da budu završeni do kraja kalendarske godine“, rekao je Šapić.

Novi vrtići

Šapić je naveo da bi do kraja ili sredinom sledeće godine trebalo da bude završeno deset novih vrtića. Oni su započeti od momenta kada je postao gradonačelnik.

„Sledeće godine ćemo uraditi projektovanje i pripremanje imovine za dvadeset novih. Procena je da sa dvadeset novih vrtića potpuno rešavamo sve liste čekanja“, rekao je Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da danas u vrtiće ide više od 85.000 dece, dok je pre sedam-osam godina išlo 45.000 dece.

„Važno je ono što ostaje, a to su vrtići, 20.000 dinara, vaučeri, socijalna davanja. I sve dok sam na ovom mestu nećemo odustati od socijalnih mera koje smo sproveli u poslednje dve godine. A u pitanju je više od stotinu miliona evra na godišnjem nivou. Tako da nema potrebe niko da nas podseća na meru koju smo mi doneli. I to oni kojima dok su bili na vlasti to nije nikada bilo ni na kraj pameti“, zaključio je gradonačelnik Šapić.

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

loader-image
Beograd
9:01 pm, Sep 16, 2024
temperature icon 11°C
broken clouds
Humidity 95 %
Pressure 1015 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 6:47 pm