Home » JOŠ BEZ ODLUKE O BESPLATNIM UDŽBENICIMA
UDŽBENICI VESTI

JOŠ BEZ ODLUKE O BESPLATNIM UDŽBENICIMA

Više od dve nedelje prošlo je od kako je Ministarstvo prosvete najavilo, i dosta medija prenelo, da će u školskoj 2017/18. godini pravo na besplatne udžbenike, osim učenika iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaka sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, imati i treće dete u porodici, bez obzira na materijalni status, kao i svako naredno dete.

Vlada Srbije, jos nije donela odluku na ovu temu.

Bez odgovarajuće vladine odluke, ne zna se način na koji će roditelji da dokazuju pravo da njihovој deci sleduju besplatni udžbenici. Prethodnih godina, čitav posao završavan je do kraja marta, a prijave za besplatne udžbenike roditelji, odnosno staratelji, slali su tokom maja i juna – dok je najkasnije do 10. juna trebalo da dostave i potvrdu iz Centra za socijalni rad da su korisnici socijalne pomoći.

– U toku je intenzivna priprema i započeta je procedura za donošenje odgovarajuće odluke Vlade Republike Srbije. Škole će biti blagovremeno informisane o potrebnoj dokumentaciji. Plan je da se roditelji što manje opterete, te da se dokazi zasnivaju u najvećoj mogućoj meri na dokumentaciji i evidenciji kojom škola raspolaže – kaže za Ranac portal Tanja Krstonijević, savetnica za medije ministra prosvete.

Pitanje je, međutim, kojim podacima škola raspolaže, da li škole imaju u evidencijiima da je neko dete treće, četvrto ili peto u porodici?

I Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete se, u izjavi RTS-u 11. marta dotakla se samo korisnika socijalne pomoći.

– Kada donesete potvrdu da ste korisnik socijalne novčane pomoći ne postoji način da prevarite nekoga, to je jedan od dokaza, zato smo se i odlučili da moramo imati jedan realan pokazatelj ko treba da dobije udžbenike, jer svaki drugi nejasan kriterijum bi možda mogao da proizvede situaciju da neko kome zapravo nisu potrebni uzme na račun nekoga kome su ti udžbenici potrebni – rekla je Vesna Nedeljković.

O kriterijumima na koji bi način ostali dokazivali da imaju pravo na besplatne udžbenike, nije govorila.

Manje para za više knjiga ?

Još jedna nelogičnost odnosi se na smanjenje budžeta za besplatne udžbenike, dok se istovremeno povećava broj kategorija dece sa pravom da ih dobiju. Samim tim, logično je, povećava se i broj dece koja će imati pravo na besplatne knjige. Prethodnih godina, naime, za ovu namenu Ministarstvo je opredeljivalo po 600 miliona dinara, dok je ove godine predviđeno čak 100 miliona dinara manje. Odgovor na pitanje na čemu će se štedeti, i kako je ovo moguće, nismo dobili …

Prema dosadašnjim najavama učenici mlađih razreda osnovne škole trebalo bi da dobiju udžbeničke komplete za:

  • matematiku,
  • srpski ili maternji jezik,
  • svet oko nas,
  • prirodu i društvo i
  • strani jezik.

U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za:

  • matematiku,
  • srpski ili maternji jezik,
  • prvi strani jezik,
  • geografiju,
  • istoriju,
  • hemiju,
  • fiziku i
  • biologiju.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika.

Kada Vlada Srbije usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi do 2018/19. godine.

Kako je bilo ranije…

Prethodnih godina učitelji i razredne starešine distribuirali su roditeljima i starateljima obrasce koje je trebalo da popune za potrebu dobijanje besplatnih udžbenika. Za buduće prvake prijavljivanje je bilo tokom upisa.

Nakon toga, formirane liste škole su dostavljale Ministarstvu, koje je potom na osnovu rangiranja po vrednosti primanja po članu domaćinstva obaveštavalo škole koji su učenici ostvarili pravo na besplatne udžbenike, i do kog iznosa.

Nakon toga, roditelji su uz stručnu pomoć nastavnika birali udžbenike u okviru odobrenog iznosa. Udžbenici su kroz javnu nabavku bili obezbeđeni i distribuirani do škola.

Sve u svemu, nadamo se da će Vlada doneti odluku ekspresno kao i da će odluka pokriti i roditelje sa troje i više dece kako je najavljeno, kao i da će đake – korisnike ove vrste pomoći, sačekati spremni udžbenici 1. septembra – bez kašnjenja. 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/