Home » OCENE I IZOSTANCI OD SEPTEMBRA STIŽU MEJLOM I SMS-OM
AKTUELNO EKSPRES INFO VESTI

OCENE I IZOSTANCI OD SEPTEMBRA STIŽU MEJLOM I SMS-OM

Ako zaživi pilot projekat E-dnevnik, čije se uvođenje u određenom broju škola planira već od 1. septembra 2017. godine, roditelji će svakog dana SMS-om ili elektronskom poštom biti obaveštavani o ocenama koje je njihovo dete dobilo tog dana, da li je izostalo sa nekog časa i sa kog, o pohvalama, opomenama…

To su, naravno, opcije koje će biti moguće tek kada, kako su saopštili iz Ministarstva prosvete, sistem bude u potpunosti operativan. Kada će se to desiti, nije navedeno.

U međuvremenu, od 1. septembra u školama koje zadovoljavaju kriterijume za uvođenje E-dnevnika, odnosno, kako ja navelo Ministarstvo prosvete, „poseduju kako tehničku opremljenost, tako i zainteresovanost zaposlenih da se uključe u projekat“, startovaće pilot projekat.

E-dnevnik je urađen kao internet portal i osim običnog internet pregledača ne zahteva poseban softver, te se može koristiti na bilo kom računaru u školi koji je povezan na Akademsku mrežu Srbije (AMRES).

Prednost E-dnevnika na kojem radi Ministarstvo, u odnosu na druge projekte je, kako navode u Ministarstvu, to što se podaci unose samo u E-dnevnik, dok ostali modeli podrazumevaju dupli unos podataka, u papirni i e-dnevnik.

Projekat Ministarstva je besplatan za škole i za roditelje koji će moći, ako žele, preko interneta, da pristupe podacima za svoje dete – ocenama, izostancima, pohvalama, opomenama… Za svaku ocenu postojaće mogućnost da roditelji vide napomenu u kojoj se nalazi kako je ocena dobijena

Projekat, kako navode u MPN, ima najviši nivo zaštite podataka i svi podaci se čuvaju na serveru u Srbiji, obezbeđen je dvadesetčetvoročasovni stalni fizički nadzor sistema, postoji korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima (takođe za škole besplatni).

Svaka škola može da pristupi samo svojim podacima, baš kao što i svaki nastavnik može da vidi samo ocene koje on daje, a ne i kako su njegove kolege ocenile istog đaka. To znači, na primer, da nastavnik matematike neće u E – dnevniku moći da vidi koju ocenu neki učenik ima iz, recimo, fizike.

E-dnevnik jednom dnevno pravi izveštaje o svakom detetu. Ovi izveštaji su takođe zaštićeni i pravo pristupa imaju samo roditelji sa odgovarajućom lozinkom. E-dnevnik ima i sistem obaveštavanja roditelja o izostancima dece, tako da roditelji čije je dete izostalo prethodnog dana, dobiju e-mail s informacijom s kojeg je časa dete izostalo te molbu da se jave razrednom starešini u terminu za otvorena vrata

Postoji i aplikacija E-dnevnik za učenike koja omogućava učenicima pregled ocena, beleški, izostanaka, lektira te raspored pisanih zadataka, koje su upisali nastavnici u e-dnevnik.

FOTO: haber.ba
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Učenici i roditelji škola u kojima je započet ovaj “pilot projekat” i dalje (skoro je kraj školske godine, a e-dnevnik je uveden na početku) nemaju pristup e-dnevniku, odnosno opcijama koje su namenjene učenicima i njihovim roditeljima. Da li se zna kada će nam pristup biti omogućen?

https://www.facebook.com/ranacportal/