Home » KOLIKO JE EKOLOGIJA BITNA ĐACIMA U SRBIJI: DVE ZLATNE MEDALJE NA SVETSKOM TAKMIČENJU
VESTI

KOLIKO JE EKOLOGIJA BITNA ĐACIMA U SRBIJI: DVE ZLATNE MEDALJE NA SVETSKOM TAKMIČENJU

ekologija

Ekologija je, izgleda, bitna đacima iz Srbije, i oni spadaju među ekološki svesnije u svetu. O tome svedoče i dve zlatne medalje učenika iz Srbije na jednom od najvećih svetskih ekoloških takmičenja za osnovce i srednjoškolce.

Uz to čak šestoro đaka beogradske Osnovne škole “Drinka Pavlović” i jedan iz “Gimnazije plus” plasiralo se u finale takmičenja koje organizuje Fond za održivost života (The Trust for Sustainable Living – TSL), a u partnerstvu sa Uneskom, Univerzitetom Oksford, vladama nekoliko zemalja i brojnim međunarodnim organizacijama.

Na takmičenju je učestvovalo 1.470 učenika iz 53 zemlje, uključujući i najrazvijenije – SAD, Japan, Kinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Tursku…

U izuzetno jakoj konkurenciji, nagrađeno je devetoro beogradskih đaka. Njima bi priznanja trebalo da budu uručena 8. jula u Viktoriji i Vankuveru (Kanada).

Oni su autori najboljih eseja s predlozima rešenja budućeg života na kopnu. Predstavnici Srbije pozvani su i da učestvuju na svetskoj školskoj debati, na kojoj je tema ekologija.

Debata se održava pod pokroviteljstvom UN, Vlade kanadske provincije Britanska Kolumbija i nacionalnih inženjerskih akademija SAD, Velike Britanije i Kine koje su domaćini Samita globalnog izazova u inženjerstvu i koje će dodeliti posebne nagrade najboljim učesnicima školskih debata u Viktoriji i Vankuveru.

Veliki uspeh rezultat je višemesečnog rada učenika s mentorom Marinom Drndarski, profesorkom biologije, čiji su udžbenici dobili logo “National Geopgraphic”.

Profesorka Drndarski ističe da ovo nije samo njen uspeh i uspeh nagrađenih učenika. Taj rezultat, kako kaže, podiže ugled Srbije u uticajnim svetskim naučnim, političkim i ekonomskim institucijama.

U naredna dva meseca predstoji naporan rad na prikupljanju sredstava za odlazak u Kanadu, na dodelu nagrada i debatu.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/