Home » Školski kalendar 2023/2024 – srednje škole i gimnazije
EKSPRES INFO KALENDAR NASTAVE VESTI

Školski kalendar 2023/2024 – srednje škole i gimnazije

skolski kalendar srednje skole

Školski kalendar srednje škole donekle se razlikuje u odnosu na onaj koji važi za osnovce. Za početak, školska 2023/2024. godina za srednje škole je duža nedelju dana, za gimnazijalce i one koji pohađaju četvorogodišnju stručnu školu.

Taj produžetak je „vidljiv“ na kraju školske godine, pa je u srednjim školama još izraženija razlika u trajanju prvog i drugog polugodišta.

Drugo polugodište, dakle, počinje u ponedeljak, 22. januara 2024. godine, a završava se u petak, 21. juna 2024. godine.

Izuzetak su učenici završnih godina srednjih škola. Za učenike IV razreda gimnazije drugo polugodište završava se u petak, 24. maja 2024. godine. Za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola, kraj je u petak, 31. maja 2024. godine.

KRAJ NASTAVE, ALI NE I ŠKOLE

To je kraj nastave, ali ne i kraj škole. Jer za učenike završnih razreda letnji raspust počinje tek po završetku maturskog/završnog ispita.

Vreme polaganje završnog/maturskog ispita škola utvrđuje godišnjim planom rada.

Školski kalendar srednje škole predviđa i da učenici za koje je propisana realizacija individualne profesionalne prakse, praksu moraju da završe najkasnije u četvrtak, 15. avgusta 2024. godine.

Nastava za učenike završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola završava se 31. maja, ali je škola za njih gotova tek pozavršetku maturskog/završnog ispita

U četvrtak, 7. novembra 2023. godine, nastava se u svim školama izvodi prema rasporedu časova od četvrtka.

Srednjoškolci, kao i osnovci, u toku školske godine imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

U okviru prvog polugodišta, školski kalendar srednje škole predviđa jedan kraći raspust. Jesenji raspust trajaće pet dana, od srede 8. novembra do nedelje 12. novembra.

Prolećni raspust trajaće osam dana. Počinje u ponedeljak 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Prvi radni dan posle prolećnog raspusta je utorak 7. maj. Za učenike u centralnoj Srbiji prolećni raspust obuhvata i Uskrs i Prvi maj.

školski kalendar srednje škole srbija

DRŽAVNI PRAZNICI

Prema školskom kalendaru, planirana su praznovanja kada su državni i verski praznici u pitanju. Neki praznici se obeležavaju radno, a drugi se obeležavaju radno, ali bez nastave.

NERADNO:

  • Sretenje – Dan državnosti, praznuje se 15. i 16. februara 2024. godine. Ti dani su neradni, što sa vikednom koji sledi daje još jedan neformalni odmor od četiri dana.

RADNO, bez održavanja nastave:

  • Sveti Sava, 27. januara 2024. godine;
  • Vidovdan, 28. juna 2024. godine.

RADNO, uz nastavu, obeležavaju se:

  • Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, 21. oktobra 2023. godine;
  • Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila 2024. godine;
  • Dan pobede, 9. maja 2024. gidine.

U školama se obeležavaju:

  • Dan prosvetnih radnika, 8. novembar 2023. godine;
  • Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar 2024. godine;
  • Dan sećanja na Dositeja Obradovića, 10. april 2024. godine.

VERSKI PRAZNICI

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane verskih praznika:

  • pravoslavci – na prvi dan krsne slave;
  • pripadnici islamske zajednice, 10. aprila 2024. godine, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 16. juna 2024. godine, na prvi dan Kurbanskog bajrama;
  • pripadnici jevrejske zajednice, 25. septembra 2023. godine, na prvi dan Jom Kipura;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra 2023. godine, na prvi dan Božića;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru,  7. januara 2024. godine, na prvi dan Božića;
  • pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 29. marta do 1. aprila 2024. godine; pravoslavni od 3. do 6. maja 2024. godine).

Tabelarni prikaz školskog kalendara za srednjoškolce pogledajte ovde.

Školski kalendar 2023/2024 – srednje škole u Vojvodini

školski kalendare srednje škole vojvodina

Školski kalendar na teritoriji Vojvodine donekle se razlikuje od onog koji važi u centralnoj Srbiji. Promene su, uglavnom, uzrokovane činjenicom da veliki deo stanovništva u Vojvodini slavi verske praznike po Gregorijanskom kalendaru.

Stoga se prvo polugodište u gimnazijama i srednjim školama u Vojvodini završava 22. decembra, jer se Božić po Gregorijanskom kalendaru slavi 25. decembra.

Drugo polugodište u srednjim školama u Vojvodini počinje u ponedeljak 15. januara.

Završava se, kao i u centralnoj Srbiji, u petak, 21. juna 2024. godine

Izuzetak su učenici završnih godina gimnazija i srednjih škola. Za učenike IV razreda gimnazije drugo polugodište završava se u petak, 24. maja 2024. godine. Za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola, kraj je u petak, 31. maja 2024. godine.

To je kraj nastave, ali ne i kraj škole. Jer za učenike završnih razreda letnji raspust počinje tek po završetku maturskog/završnog ispita.

Tabelarni prikaz školskog kalendara za srednjoškolce pogledajte ovde.

DOZVOLJENA ODSTUPANJA OD PUNOG OBIMA NASTAVE

I ove godine važi dozvoljeno odstupanje od ostvarenja punog obima nastave. To je uvedeno posle pandemije koronavirusa. U prevodu, školska godina može da bude skraćena ili prekinuta.

A to će da se desi „u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ostvare obavezne oblike obrazovno – vaspitnog rada u punom broju nastavnih sedmica i nastavnih dana na godišnjem nivou“.

To odstupanje, međutim, ne može da bude veće od pet odsto od utvrđenog broja nastavnih dana. Ukupan broj nastavnih dana za učenika od I do III  razreda gimanzije je 185, a za četvrtake 165 dana.

U III razredu trogodišnjeg i IV razredu četvorogodišnjeg obrazovanja u učenici imaju 170 nastavnih dana

Školska godina, dakle, može da bude skraćena/prekinuta ne duže od devet dana, za sve, osim za četvrtake gimazijalce,. Nima godina moće da bude kraća za osam dana.

Školski kalendar predviđa i ekskurzije. Vreme njihovog izvođenja, kao i vreme nadokanade izgubljene nastave zbog ekskurzije, utvrđuje svaka škola za sebe.

Ako je dan škole nastavni dan prema kalendaru, škola će taj dan nadoknaditi na način koji utvrdi godišnjim planom rada.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/