Home » Izložba “Žene u rokenrolu” od četvrtka u Parobrodu
MAGAZIN VESTI

Izložba “Žene u rokenrolu” od četvrtka u Parobrodu

Žene

„Žene u rokenrolu“, naziv je izložbe koncertnih fotografija fotografkinja Anamarije Vartabedijan i Danice Trajković i kustoskinje Jelene Balević. Reč je o autentičnim koncertnim fotografijama odabranih ženskih stranih i domaćih rokenrol izvođača.

Publika će imati priliku da vidi tridesetak fotografija koje predstavljaju izbor kadrova sa koncerata više bendova . Među njima su Lacuna Coil, Pixies, Paraf, Thunder Mother, Maika, ali i E-play, Negative, Artan Lili i mnogi drugi.

žene
Anamarija Vartabedijan

Izložba „Žene u rokenrolu“ će biti otvorena u četvrtak 25. aprila u 19 sati u Ustanovi kulture „Parobrod“ i trajaće do 16. maja.

Beležeći nastupe nekih od najvećih ženskih muzičkih imena domaće i svetske scene, u svojoj koncertnoj fotografiji autorke otkrivaju svetove koji se ne daju opaziti na prvi pogle. Njihovi radovi poput rendgentskih snimaka emocije, gesta i karaktera predstavljenih ličnosti, često naglašene dramatičnosti, briljantno otkrivaju karakter portretisanih istovremeno vizuelno dočaravši muziku koja, inkorporirana u sam narativ ovako nastalih zvučnih slika, postaje njihov trajan zvučni zapis.

Žene

Opštem utisku doprinosi igra svetlosti binskog osvetljenja i senke. Ona pojačava dramatičnost prizora gotovo kao na Karavađovim slikama – naglašenim kontrastima širokih, tamnih i jako osvetljenih masa. Baveći se istom temom, insistirajući na likovnosti, svaka u svom vizuelnom kodu, Danica i Anamarija, otkrivaju sve osobenosti ličnih poetika. One se manifestuju kako kroz osobeni pristup, tako i kadriranjem, različitim kompozicionim rešenjima, poigravanjem planovima, završnoj obradi  i različitim izvedbeno-tehnološkim postupcima.

U njihovim radovima sadržaj je od presudne važnosti ali su jednako bitni i odabrane vizure, svetlosna rešenja, kontrasti… Dokumentaristički karakter se podrazumeva. Ali on predstavlja tek polazište za generisanje istinski estetskog dojma svojstvenog umetničkom delu – reči su istoričarke umetnosti, Jelene Balević.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/