Home » Dogovorene izmene – napad na nastavnika posebno krivično delo
AKTUELNO BEZBEDNOST VESTI

Dogovorene izmene – napad na nastavnika posebno krivično delo

krivično delo
Sastanak u Vladi Srbije Foto Ministarstvo prosvete

U tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika biće uvršteno posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

To je dogovoreno na sastanku ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i ministarke pravde Maje Popović sa predstavnicima sindikata u prosveti. Teme sastanka bile su status prosvetnih radnika i prevencija i smanjenje nasilja u školama.

Izmene zakona priprema Radna grupa Ministarstva pravde, a u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika. Kako će biti definisano krivično delo, znaće se kad izmene budu gotove.

Ministarka Đukić Dejanović je, kako je saopšzteno posle sastanka, osudila svaki oblik nasilja. Saglasila se i da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim.

Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Zahtev za zaštitu prosvetnih radnika uputili su Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Krivično delo
Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije Foto https://gsprs-nezavisnost.org.rs/

Protest ispred Skupštine i ispred Vlade

Istovremeno, sa protesta prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije u četvrtak poručeno je da nasilja ne sme biti u školama, niti u bilo kom segmentu društva.

Neposredan povod njihovog okupljanja i štrajka u jednom broju škola je prebijanje profesora srednje škole u Bačkoj Palanci na koga je fizički nasrnuo bivši učenik te škole. Na protestu je rečeno da je više od 700 škola širom zemlje obustavilo rad.

Predstavnica USPRS Mirjana Gašić upitala je vlast treba li još neko da strada, kao što su stradala deca prošle godine. Pitala je i šta je još potrebno da se desi kako bi shvatili kakva je situacija u prosveti sa nasiljem.

Ona je pročitala Proglas prosvetnih radnika i poručila državi da je i nečinjenje nasilje.

Portparolka „Nezavisnost“ Vesna Vojvodić Mitrović rekla je da se iz „uspavanog ministarstva obraća Trnova Ružica koja je prespavala godinu dana“.

Ona je upitala zašto ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ne dođe da vidi rezultate mera koje su predložene.

Naglasila je da deca gledaju rijaliti programe i kako najmoćniji u društvu prolaze nekažnjeno. Upitala je i zbog čega najbolja deca neće da budu nastavnici.

„Potrebno je razmontirati nastavnički sistem“, smatra ona.

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije Danilo Gligorić kazao je da prosvetni radnici doživljavaju traume rešavajući probleme nasilja u školi.

„Nastavnici trpe nasilje svaki dan“, poručio je Gligorić.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/