Home » Ponašanje – BONTON ZA NASTAVNIKE
BONTON

Ponašanje – BONTON ZA NASTAVNIKE

Dobar nastavnik nije onaj koji samo ume dobro da prenese znanje učenicima. Dobar je onaj koji svojim primerom pokazuje đacima kako treba da se ponašaju. Postavite jasna pravila ponašanja. Imajte na umu, međutim, da ona ne važe samo za učenike, već i za vas.

1. BUDITE UREDNI
Tako ćete se i vi osećati prijatnije, a učenici će vas više poštovati. Odelo, odnosno kostim, možda nisu neophodni, mada bi svakako ostavili mnogo bolji utisak na đake. Kratke pantalone, papuče, mini suknje i dekoltirane majce ne dolaze u obzir. Škola nije ni plaža, ni rijaliti. Male plate ne mogu da budu izgovor za neurednost, vulgarnost i aljkavost.

2. RECITE DOBAR DAN
Ako očekujete od učenika da vas pozdravljaju, pokažite im to ličnim primerom. Pri ulasku učionicu obaveznom im poželite dobar dan. Ako vam se učenik javi na hodniku škole, na ulici ili u prevozu, odgovorite mu na pozdrav. Pokažite im da ste primetili njihov gest i da ga cenite.

3. NEMOJTE DA KASNITE
Čas traje 45 minuta i za učenike i za vas. Iskoristite svaki trenutak. Kašnjenjem na čas gubite vreme predviđeno za nastavu, pokazujete nepoštovanje prema đacima i dajete im loš primer.

4. POŠTUJTE KOLEGE
Ne dozvolite sebi da upadnete u zamku i pred učenicima govorite loše stvari o vašim kolegama ili o drugim radnicima u školi. Svi ste vi na istom zadataku, da decu ospososbite za život. Ogovaranjem kolega rušite njihov, a vremenom i sopstveni kredbilitet.

5. POŠTUJTE ĐAKE
Deca su mali ljudi. Tako ih i tretirajte. Iako su mali, i te kako imaju osećaj samopoštovanja i nemojte da im ga rušite. Budite oštri, ali pravični. Saslušajte svako njihovo pitanje koje vam postave na fin i kulturan način. Skrenite im pažnju da o temama koje nisu vezane za nastavu možete da pričate posle časa, odnosno kada za to budete imali priliku.

Pohvalite svaki njihov trud i inicijativu. Podstičite ih da informacije traže i iz drugih izvora, ne samo iz školskih udžbenika. Diskutujte o onome što su pročitali, videli, čuli…

Ne omalovažavajte ih govoreći im, recimo, da im je pitanje „glupo“. Umesto toga navedite ih da sami shvate da pitanje koje su postavili možda baš i nema smisla.

Podrška da u budućnosti budu bolji, uz jasno iskazano uverenje da nisu iskazali sve svoje mogućnosti, nekada su mnogo efikasniji od kritike zbog netačnog odgovora ili pogrešno urađenog zadatka.

Budite autoritet i jasno im stavite do znanja da nećete tolerisati nevaspitanje i bezobrazluk. Đaci će vas tada više poštovati.

6. OSTVARITE DOBAR ODNOS SA RODITELJIMA
Od vašeg odnosa sa roditeljima umnogome zavisi i vaš odnos sa učenicima. Sa roditeljima ne treba da kontaktirate samo ako je njihovo dete problematično. Podstaknite sve roditelje da daju svoj doprinos kako bi đački kolektiv funkcionisao u korist njihove dece. Saslušajte predloge, i primedbe, ali im jasno stavite do znanja da ste vi „komandant parade“.

7. NE PRAVITE RAZLIKU MEĐU ĐACIMA
Sva su deca ista, odnosno sva deca zaslužuju istu šansu. Baz obzira na to što je neko dete, možda, simpatičnije od drugog, ne dozvolite sebi da vas to zavede i da nekom od svojih đaka date više „kredita“ u odnosu na druge.

8. UTIŠAJTE MOBILNI TELEFON NA ČASU
Pokažite učenicima ličnim primerom da korišćenje mobilnog telefona na času nije dozvoljeno. Ono što važi za učenika, važi i za vas.

9. NISTE NASTAVNIK SAMO U ŠKOLI
Vaš nastavnički angažman ne završava se sa poslednjim školskim zvonom. Vi ste nastavnik, ne samo u školi, nego i na ulici, u prodavnici, u prevozu, u restoranu… Tako treba i da se ponašate. Vi treba da budete uzor vašim učenicima u svakoj prilici.

Ukoliko želite da odštampate bonton za nastavnike, klinknite ovde.

RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Dobro veče, imam nekoliko pitanja, vezanih za bonton i pedagogiju nastavnika u osnovnim školama,pa bih pokušala odgovor da pronađem ovde,neki savet koji bi mi pomogao kako kao roditelj da postupim. Moje dete je OS završilo prije godine i sada već prvi razred srednje umetničke škole u Novom Sadu. S obzirom da je izašla iz osnovne škole ona je na meti ogovaranja i tema na časovima od strane nastavnika,pa i sjaja nižih generacija. Da ide u umetničku školu ,tamo su deca malo drugačija od ostale dece,često se drugačije oblače ali nisu loša deca ,većinom jako dobri djaci.A to je nastavnicima dalo za pravo da komentarišu,njen stil oblačenja(gde je cela pokrivena)prosto rečeno nije gola kao većina devojčica njenog uzrasta,da je razredni ,bivši,nazove vešticom,da im je čudno što se ofarbala u crveno, njima skretanje na los put. Njihovi komentari je i te kako diskriminisu,deca iz mesta joj se podsmevaju.Kakvi su to nastavnici,pedagozi,sa kojim pravom oni to mogu da rade ,i šta bih ja sada kao roditelj trebala da uradim,kako da odreagujem,kome da se obratim? Molila bih za savet,hvala

https://www.facebook.com/ranacportal/