Home » BONTON ZA UČENIKE
BONTON

BONTON ZA UČENIKE

Izvor: Petra Pan

Škola je mesto na kojem provodiš veliki deo dana. Ona nije bauk. U njoj učiš stvari koje će ti biti korisne u životu, ali se u njoj i družiš, stičeš prijatelje. Baš zato u njoj treba da se osećaš prijatno. Isto tako treba da se osećaju i tvoji drugari i drugarice, ali i nastavnici, tetkice i svi drugi koji dolaze u školu. Zato je važno da se pridržavaš nekih pravila ponašanja. Za neka već znaš i poštuješ ih. Druga ćeš naučiti da poštuješ. Nije teško

1. BUDI UREDAN

U školu dolazi čist i uredan. Ti ćeš se osećati prijatnije, a sami tim i svi oko tebe. Škola nije pista za manekene, ali nije ni park u koji ćeš dolaziti u trenerci ili dresu omiljenog kluba, odnosno u mini suknji i sa dekoltiranom majcom.

2. RECI DOBAR DAN

Pozdravi drugare kada dođeš u školu. Tvoj je izbor da li ćeš im reći „Ćao“ ili ćeš da im „baciš kosku“. Bitno je da im se javiš. Tako pokazuješ da ih poštuješ. Ako se tebi neko javlja, odgovori mu. Ne pretvaraj se da ga ne vidiš

3. NEMOJ DA KASNIŠ

U školu dolazi na vreme. Najbolje je da dođeš bar desetak minuta pre početka prvog časa. Svako kašnjenje škodi tebi, ali i tvojim drugarima i drugaricama, jer tako remetiš čas.

4. POZDRAVI NASTAVNIKE

U školi ima mnogo nastavnika koji tebi ne predaju. To ne znači da njih treba da ignorišeš. Svakom nastavniku pored kojeg prođeš kaži „Dobar dan“. To ne važi samo za školu, već i za ulicu. Time iskazuješ poštovanje prema njima. Istovremeno pokazuješ i da si lepo vaspitan. Nastavnici to primećuju i cene.

5. POŠTUJ STARIJE

Tetkice, spremačice, zaslužne su za to što svaki dan dođeš u čistu učionicu i sedneš u čistu klupu. Poštuj i ceni njihov rad. Ne podsmevaj im se i ne zadirkuj ih. Umesto toga, reci im „Dobar dan“ i potrudi se da đubre bacaš u korpu za otpatke i da ne ostavljaš „džumbus“ za sobom.

6. NE REMETI ČAS

Nastavnika dočekaj na svom mestu. Kada uđe u učionicu, ustani u znak pozdrava.

Budi pažljiv na času. Ne ometaj drugare. Na času ti ne treba mobilni telefon. Najbolje je da ga isključiš ili ga makar utišaj. Svaka poruka ili notifikacija koja ti stigne remeti tvoju koncentraciju, ali remeti i nastavnika i drugare oko tebe.

Užinaj na velikom odmoru. Na času se ne jede i ne pije.

Kada te nastavnik prozove, javi se i ustani, osim ukoliko nastavnik ne kaže drugačije.

Ako nešto želiš da kažeš, podigni dva prsta i sačekaj da ti se nastavnik obrati. Potrudi se da ono što želiš da kažeš ima veze sa onim što trenutno radite na času.

Ako nisi zadovoljan ocenom koju si dobio, ili misliš da te nastavnik na neki drugi način oštetio, imaš pravo da to i kažeš, na pristojan način. Ako ne dođete do rešenja, obrati se razrednom starešini i kulturno ga upoznaj sa problemom.

Kada zvoni za kraj časa, ostani da sediš na mestu dok nastavnik ne kaže da je čas završen.

7. DRUŽENJE

Drugare biraj prema tome kako se ponašaju prema tebi i drugima. Mnogo je bitnije da li su lepo vaspitani, pošteni i dobri nego da li nose firmiranu odeću i da li imaju najskuplji mobilni telefon.

8. POMOZI DRUGARIMA

Ako ti drugar ili drugarica zatraže pomoć, pomozi im ako možeš. Ako ne možeš, nemoj da im odmažeš..

9. ČUVAJ ŠKOLU

Škola je tvoja, ali isto tako pripada i onima koji će u nju tek da idu. Zato je čuvaj. Ne lomi stolice i stolove, ne žvrljaj po zidovima. Učionica nije fudbalski stadion ili teren za košarku. Loptu sačuvaj za dvorište. Zapamti, sve što uništiš, platiće, na ovaj ili onaj način, tvoji roditelji. A to znači da ćeš ti ostati bez džeparca.

Ukoliko želite da odštampate bonton za učenike, klinknite ovde.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/