Home » MIGRANTI U OSNOVNIM ŠKOLAMA PO SRBIJI – Kome (ne)smetaju?
AKTUELNO

MIGRANTI U OSNOVNIM ŠKOLAMA PO SRBIJI – Kome (ne)smetaju?

Migranti ipak neće pohađati nastavu u područnom odeljenju Osnovne škole “Filip Višnjić” u Višnjićevu kod Šida.

Da li je razlog za to protest roditelja, meštana, koji nisu želeli da njihova deca pohađaju nastavu sa vršnjacima migrantima ili je razlog „ekonomske prirode“, kako to tvrdi direktor škole Milenko Ujvari?

Biće, ipak, da je u pitanju nešto treće – a to je neblagovremena priprema lokalnog stanovništva i nastavnog kadra, nerešavanje problema ilegalnih, neregistrovanih migranata koji izazivaju incidente po Šidu i okolini, a sve to iskombinovano je i sa veoma teškom ekonomskom situacijom u ovom gradiću, čiji se meštani osećaju kao da ih je država zaboravila.

No, kako god, direktor škole “Filip Višnjić” Milenko Ujvari, tvrdi da to što deca migranti neće pohađati nastavu sa decom iz Višnjićeva nije rezultat protesta roditelja, već je reč o potezu čisto ekonomske prirode, jer je „neisplativo da se organizuje prevoz do Višnjićeva za samo desetak đaka“.

U tu školu je, inače, trebalo da krene deset migranata. Troje migranata je u utorak bez problema pohađalo nastavu u prvoj smeni, ali su neki roditelji u drugoj smeni zabranili svojoj deci da dođu u školu, pa je sedam đaka iz okolnih kolektivih centara preusmereno u matični objekat ove osmoletke u Moroviću.

Na pitanje da li je mogao da ubedi roditelje da promene odluku, Ujvari je za Danas rekao da je zakon jasan i da sva deca na teritoriji Srbije imaju pravo da se uključe u obrazovni sistem.

U javnosti je, međutim, stvorena slika da su građani Šida i žitelji okolnih sela rasisiti koji ne žele da njihova deca pohađaju školu sa decom migranata koji su došli iz zemalja Azije ili sa Bliskog istoka.

Prihvatni centri i centri za azil postoje u 16 opština u Srbiji i do sada nigde nije bilo problema u vezi sa školovanjem migranata.

Nataša David Iskrenović roditelj iz Šida, ističe, međutim, da je u javnosti stvorena pogrešna slika da su Šiđani rasisti i fašisti. Sve je, kako kaže, posledica netransparetnog odnosa i loše komunikacije, zbog čega se građani ovog mesta u poslednje vreme osećaju kao da su potpuno zaboravljeni, a sada i napadnuti od strane medija

– Nastavnici, roditelji i deca nisu pripremljeni na vreme da će deca migranti da pohađaju te škole. Da bi se radilo sa njima potreban je izvestan period da se prosvetni radnici obuče i dodatno pripreme. Neki ne znaju engleski jezik, što može da predstavi problem, jer su obavezni da pišu o napredovanju te dece u svojim izveštajima i zato je došlo do panike – kaže Nataša za mojranac.rs.

Niko, kako kaže, ni u Šidu ni u okolini nema ništa ni protiv dece migranata, ni protiv migranata koji su registrovani i smešteni u centrima u Adaševcima i Sotu. Za njih se organizuju i predstave tokom Šidskog kulturnog leta, mnogi volonteri iz samog Šida im pomažu…

– Nismo mi manje ljudi od ostatka Srbije i Šid je poznat kao pogranično mesto koje je uvek imalo otvorene ruke za izbeglice, bez obzira odakle su dolazili – kaže Nataša.

Problem, međutim, izazivaju neregistrovani migranti, koji spavaju na železničkoj stanici, po parkovima, i koji, dok čekaju da se ilegalno ukrcaju na neki voz ka Hrvatskoj, izazivaju incidente – pljačkaju, napadaju…

– Građani sve to vide, kao što vide i da niko ne uspeva da reši taj problem trajno. Jedan od razloga je i manjak ljudskog resursa. Sve je to onda doprinelo da su se pojedinci uspaničili kada su im rekli da će njihova deca u školi sedeti sa decom migranata, jer se ne osećaju sigurno u svakodnevnom životu – kaže Nataša David Iskrenović i dodaje kako misli da je cela ova situacija mogla da bude drugačija samo da je postojala bolja komunikacija i organizacija.

– Naravno da niko nema ništa protiv te dece. I oni treba da izađu iz ta četiri zida prihvatnih centara, da ne misle na neudoban krevet i hladan tuš koji ih tamo čeka, da imaju privid normalnog života, iako normalan život u Šidu, kakav smo mi imali kao deca, polako nestaje – kaže Nataša

Od 4. septembra 252 đaka iz izbegličkih centara već pohađa nastavu u 27 škola širom Srbije, od Beograda, preko Sjenice, Banje Koviljače, Vranja, Bosilegrada, do Pirota.

Najviše đaka migranata je u beogradskoj opštini Palilula, u glavnom gradu bi do kraja meseca trebalo da krenu u još pet škola.

FOTO: tbo.com

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/