Home » KAKO OŽIVETI ŠKOLSKE KUHINJE
AKTUELNO

KAKO OŽIVETI ŠKOLSKE KUHINJE

Trezarija u OŠ "Pavle Savić"

Samo pet osnovnih škola u Beogradu koristi svoje kuhinje za pripremanje hrane. Broj onih koji ih imaju, ali ih ne koriste, mnogo je veći. Da bi u njima pravili hranu, potrebno je, kako prenosi RTS, da ispune određene uslove: da imaju zaposlenu bar jednu kuvaricu i jednu servirku, i najmanje 100 dece koja bi se tu hranila.

Više od 22 godine, bez prestanka, obroke za đake Osnovne škole “Pavle Savić” u Mirijevu pripremaju dve kuvarice. Nešto više od 100 đaka u školskoj trpezariji ruča. A na jelovniku obavezne su supe, čorbe, voće i povrće.

– Smatramo da je to neka vrsta odgovornosti prema našim učenicima i pokušaj da se održava zdravi način ishrane. Tu pre svega mislim na barenu i kuvanu hranu, nešto što sada nije na meniju učenika često ni kod kuće – kaže za RTS direktor Osnovne škole “Pavle Savić” Radisav Milić.

Ručak je 210 dinara. Direktor i njegovi saradnici traže način da obrok bude još jeftiniji, a da kvalitet ostane isti.

I u Osnovnoj školi “Ljuba Nenadović” u Žarkovu dve kuvarice. Evica Stanković je 18 godina na tom radnom mestu. Danas je kuvala i za male goste iz Bugarske, goste manifestacije “Radost Evrope”: supu, krompir-pire, pileći file i domaću pitu od jabuka.

– Jedan dan je jabuka, onda je kolač, pa je grožđe ili šta je već sezonsko – kaže Evica.

Vodi se računa da obrocima budu zadovoljni i roditelji i deca. Zato se i jelovnik menja svakog meseca.

– Komisiju čini profesorka hemije, profesor biologije i nastavnik iz produženog boravka. Jelovnik se pravi u skladu sa zahtevima roditelja i dece, anketiramo ih. Vodi se računa o nutritivnoj vrednosti obroka, pa i o ukusu dece – objašnjava direktorka Osnovne škole “Ljuba Nenadović” Vesna Blažević.

Veliki projekat koji će u našoj zemlji trajati pet godina, a uključuje i 30 partnera iz celog sveta, ima za cilj da se unapredi kvalitet ishrane u osnovnim školama. Pre svega, kroz direktnu saradnju sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.

– Radimo na prikupljanju podataka o menijima koji se pripremaju, dakle, ideja nam je da se napravi jedna vrsta standardizacije recepata, menija koji se pripremaju i služe deci u osnovnim školama. Takođe, da se napravi jedna vrsta standardizacije pripreme hrane – kaže direktor Evropske trening akademije Ratko Bojović.

To znači da bi kuvarice prošle posebnu obuku, a pomoglo bi se i poljoprivrednicima da pripreme dokumenta i učestvuju na tenderima. Deca će sigurno biti zdravija.

Recept su podelili zaposleni iz škole “Pavle Savić”: sutra je u njihovoj školi Dan zdrave hrane. Najlepši bakin recept pripremaju zajedno sa roditeljima, a voćnu salatu, za početak, sami.

Izvor: RTS

Foto: OŠ “Pavle Savić”

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/