Home » ŠARČEVIĆ SMENJUJE 19 DIREKTORA ŠKOLA
VESTI

ŠARČEVIĆ SMENJUJE 19 DIREKTORA ŠKOLA

U toku je postupak smenjivanja četiri direktora škola u Srbiji zbog vršnjačkog nasilja u obrazovnim ustanovama kojima rukovode, a očekuje se smenjivanje i 15 direktora srednjih i osnovnih škola po osnovu nepoštovanja zakona, koji predviđa odlazak u penziju sa 65 godina.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za osnovno i predškolsko obrazovanje Vesna Nedeljković izjavila da se očekuje da će dva direktora srednjih škola, jedan direktor osnovne škole i jedan direktor predškolske ustanove biti smenjeni zbog vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u njihovim ustanovama i dodala da je pored pomenutog broja direktora, u postupku smenjivanja još troje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je direktor “ključna osoba”, ali da će biti “selekotovani, birani i obučavani”, a da je uloga ministarstva da proveri kvalitet rada.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević

– Spremamo se da smenimo jednu grupu direktora, ja sam dao naloge pomoćnicima gde god se nije poštovao zakon, počev od toga ako nisu otišli u penziju, a imaju 65 godina, da se pokrene procedura i protiv sekretara… Znamo gde su te sprege moći. I gde god se nisu ponašali u skladu sa zakonom i tamo gde traje ispitivanje nekih procesa, ići će sporije – naveo je Šarčević.

Upitan šta je sa 28 direktora škola čiju smenu je još letos predložio školskim odborima zbog propusta na maloj maturi, Šarčević je odgovorio da su školski odbori ignorisali njegovo mišljenje, ali da on ne može retroaktivno da primenjuje zakon i da ih smeni.

On je najavio i strožu kontrolu sekretara škola, kao i da se neće tolerisati kašnjenje nastavnika na časove.

Imate dobre škole koje sjajno rade, a imate škole u koje kada uđete, ne znate zašto postoje”, rekao je ministar.

On je rekao da ima malo prosvetnih inspektora – oko 30.

– Ako uzmemo u obzir da neki rade loše, ima ih i manje – dodao je ministar.

Šarčević je najavio da će se raditi na novom Zakonu o naučno-istraživačkoj delatnosti i dodao i da će u narednih mesec dana biti raspisan privremeni konkurs za naučno-istraživačke projekte.

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/