Home » NOVI ISPIT ZA SRPSKO ŠKOLSTVO – PISA TESTIRANJE OD APRILA
VESTI

NOVI ISPIT ZA SRPSKO ŠKOLSTVO – PISA TESTIRANJE OD APRILA

Wikimedia Commons FOTO Theo Müller

Novo PISA testiranje učenika počinje u aprilu ove godine, trajaće mesec i po dana, a u njemu će učestvovati oko 8.000 učenika iz 222 škole. Testiranjem će biti obuhvačene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka – uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.

Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete.

Rezultati će pokazati i kako se znanje učenika iz Srbije rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.

Na poslednjem PISA testiranju na kome su učestvovali učenici iz Srbije, 2012. godine, postignuti su rezultati koji su ispod proseka – Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

U Ministarstvu prosvete dodaju da će istraživanje početi posle 10. aprila i trajaće mesec i po dana, a ove godine će da se realizuje na mnogo većem uzorku od prethodnih.

Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost. Za potrebe istraživanja u Ministarstvu prosvete kažu da su zajedno sa donatorima obezbedili dodatne laptopove kao podršku informatičkim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju ove studije.

Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škole su u obavezi da učestvuju u istraživanjima koja se sprovode na osnovu međunarodnih ugovora.

Od februara ove godine nastavnici i učenici će na sajtu Ministarstva prosvete moći da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja.

Cilj je da se učenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju.

Srbija u PISA testiranju učestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, s tim što je istraživanje 2015. godine Srbija propustila, jer za to nisu bila obezbeđena sredstva.

Foto Theo Müller / Wikimedia Commons
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/