Home » PISA TESTIRANJE POČINJE ZA MESEC DANA
VESTI

PISA TESTIRANJE POČINJE ZA MESEC DANA

Učenici iz Srbije će sledećeg meseca odmeriti znanje sa vršnjacima iz više od 200 država. Najpoznatije svetsko testiranje đaka – PISA – počinje 16. aprila i trajaće do polovine maja. Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti, prema pisanju „Večernjih novosti“, rešavaće oko 8.000 učenika iz 222 škole širom Srbije.

Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će svi đaci rešavati iste zadatke, a provera znanja trajaće do polovine maja. Prvi put će se svi testovi rešavati elektronski, a novina je i provera znanja iz finansijske pismenosti. Na prethodnim proverama znanja učestvovalo je oko 5.000 učenika, a ove godine biće ih oko 8.000.

– Odabrali smo oko 180 srednjih i 40 osnovnih škola čiji učenici će učestvovati u testiranju – kaže za “Novosti” dr Dragica Babić Pavlović, nacionalna koordinatorka za PISA testiranje. – Škole se pripremaju da sve protekne dobro, a do početka testiranja svi će proći obuke. U celom svetu učestvovaće učenici rođeni 2002. godine, koji su napunili 15 godina, tako da ih ima i u osnovnim i u srednjim školama.

Prema novom zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, škole sada moraju da učestvuju u međunarodnim istraživanjima. PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine.

U prethodnom ciklusu, 2015. godine, učenici iz Srbije nisu učestvovali zbog administrativnih propusta Ministarstva prosvete.

Testiranje 2012. godine pokazalo je da je više od trećine petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno, te da je gotovo 40 odsto učenika ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti. U matematici, jeziku i nauci, pokazala je analiza našeg PISA tima, učenici iz Srbije zaostajali su tada celu godinu učenja za vršnjacima iz država OECD, a u rešavanju problema zaostajali su jedno polugodište. Za trećinu đaka ispostavilo se da nije razumela pročitani tekst. U testiranju je učestvovalo oko pola miliona učenika iz celog sveta.

Nacionalna koordinatorka kaže da je teško prognozirati uspehe učenika na predstojećem testiranju. Napominje i da će rezultati biti poznati tek u decembru 2019. godine.

Probno PISA testiranje organizovano je prošle godine u 41 školi širom Srbije. U svakoj od škola znanje je odmerilo po 60 učenika koji imaju 15 godina. Prvi put su se suočili sa zadacima iz finansijske pismenosti, a novina je bila što su i na probnom testom zadatke rešavali bez papira i olovke, samo pomoću kompjutera.

Izvor: Večernje novosti

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/