Home » OVO SU NAJTRAŽENIJE OSNOVNE ŠKOLE U BEOGRADU
UPIS

OVO SU NAJTRAŽENIJE OSNOVNE ŠKOLE U BEOGRADU

Rad u jednoj smeni, produženi boravak, celodnevna nastava, blizina posla, samo su neki od razloga zbog kojih roditelji upisuju prvake u određenu školu, a ne u onu kojoj teritorijalno pripadaju. Rok za podnošenje molbi za đake “sa strane” je istekao, a kako „Večernje novosti“ saznaju u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, školama je stiglo 1.964 zahteva za upis u školu koju žele.

U Sekretarijatu navode da je polovina podnetih zahteva za neku od 56 osnovnih škola u Zemunu (375), Novom Beogradu (311) i na Paliluli (301). Škole sa najviše molbi u ovim opštinama su – “Jovan Ristić” u Borči – 95, iako u ovom naselju postoje još tri osmoletke. Sledi OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu, za koju godinama unazad traži mesto više i OŠ “Radoje Domanović” u Novom Beogradu sa 48 prijava.

– Prijavila su nam se deca iz Borče i Ovče, a broj đaka se povećava iz godine u godinu, pa smo sa 700 došli do 1.120 učenika – kaže Mileta Đorović, direktor OŠ “Jovan Ristić” u Borči. – Ove godine ćemo upisati od 150 do 180 prvaka, tako da nećemo moći da udovoljimo svim zahtevima. Rezultati rada i to što je reč o novoj školi, sa sređenim kabinetima i odličnim uslovima za rad, glavni su razlozi što smo traženi.

Zemunska osmoletka “Lazar Savatić” godinama unazad je među najtraženijim.

– Imamo sjajne rezultate na završnom ispitu – ističe Budimir Novović, direktor ove škole. – Prijavili su nam se prvaci iz Batajnice, Novog Beograda, Galenike… Upisujemo tri odeljenja, tako da ćemo mnoge morati da odbijemo. Kriterijumi za izbor dece, koja teritorijalno ne pripadaju našoj školi, jesu da braća i sestre već idu kod nas, ako su im roditelji bili naši đaci i veze i poznanstva.

Prema rečima Gorana Šobotovića, direktora OŠ “Radoje Domanović”, u eksternom vrednovanju škola je dobila najvišu ocenu – četvorku.

– Tražili smo dozvolu za upis šest odeljenja prvaka, ali odobrena su nam četiri, tako da nećemo moći svima da izađemo u susret – kaže Šobotović.

O molbama za upis dece koja teritorijalno ne pripadaju školi odlučuje se u maju, a osmoletke su dužne da prvo upišu decu koja su raspoređena tu, a ako ostane mesta i one “sa strane”. Među pojedinim školama postoji prećutni dogovor da ne upisuju sve đake koji žele, kako neke škole ne bi ostale poluprazne.

Školama u Lazarevcu, Surčinu, Sopotu, Mladenovcu i Barajevu, nije stigao nijedan zahtev za upis prvaka koji teritorijalno ne pripadaju toj školi.

U Obrenovcu su “registrovana” dva, Grockoj jedan, Savskom vencu – 65, Voždovcu – 91, Čukarici – 239, Starom gradu – 172, Vračaru – 132.

Izvor: Večernje novosti

Foto: www.facebook.com/OS-Lazar-Savatic-Zemun

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/