Home » BITKA ZA ZNANJE: SRBIJA DOBILA PREDSTAVNIKE NA SVETSKOM PRVENSTVU U ROBOTICI
VESTI

BITKA ZA ZNANJE: SRBIJA DOBILA PREDSTAVNIKE NA SVETSKOM PRVENSTVU U ROBOTICI

Srbiju će na Svetskom prvenstvu u edukatvnoj robotici koje će u novembru biti održano u u Kini predstavljati učenici beogradske OŠ „Vladislav Ribnikar“, u kategoriji osnovaca, odnosno učenici Politehnike – škole za nove tehnologije u kategoriji srednjoškolaca.

Oni su ostvarili najbolje rezultate u kvalifikacijama koje su održane u subotu 28. aprila u okviru akcije Bitka za znanje u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Na prošlogodišnjem WER takmičenju u Kini ekipa Politehnike osvojila je Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici.

Istog dana održano je i takmičenje u programiranju robota, na kojem je učestvovalo 150 osnovaca i srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije.

U finalu državnog takmičenja u programiranju mBot robota nadmetalo se 30 osnovnoškolskih timova sa po tri predstavnika, a prvo mesto osvojila je OŠ “Vuk Karadžić“ iz Beograda. Drugo mesto osvojila je novosadska OŠ “Petefi Šandor“, dok je treće mesto pripalo OŠ „Živomir Savković“ iz Kovačevca.

MBot roboti su nastavna sredstva uz pomoć kojih učenici u 431 osnovnoj školi u Srbiji uče osnove programiranja i kodiranja. Ovi roboti školama su donirani kroz akciju Bitka za znanje koju sprovodi Fond B92.

Uz podršku kompanije Vip Mobile, je organizovano je i finale Little Bits takmičenja tzv. Vip izazov – izložba robota koje su učenici osam osnovnih škola napravili od setova koji su im prošle godine donirani kao nagrade u finalu mBot takmičenja lige KODigranje.

Nagradu za najkreativniji i najfunkcionalniji model robota osvojila je OŠ „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca koja je predstavila modele robota koji zalivaju i mere vlažnost zemljišta. Na Vip izazovu đaci su predstavili i fliper, rotirajuću lampu, ringišpil, usisivač

Program Bitka za znanje podržan je od strane nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, Vlade RS, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije.

Tekst i foto Bitka za znanje
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/