Home » KOLIKO I KAKO DECA UČE U ŠKOLAMA: POČELO NACIONALNO ISPITIVANJE OBRAZOVNIH POSTIGNUĆA
VESTI

KOLIKO I KAKO DECA UČE U ŠKOLAMA: POČELO NACIONALNO ISPITIVANJE OBRAZOVNIH POSTIGNUĆA

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje Vesna Nedeljković prisustvovala je u utorak 8. maja početku nacionalnog ispitivanje obrazovnih postignuća za učenike 7. razreda osnovne škole u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“.

Nedeljković je ukazala da se ispitivanje sprovodi na reprezentativnom uzorku škola, koje su birane metodom slučajnog izbora. Testiraju ukupno oko 3.000 učenika iz 148 osnovnih škola, a ispituju se postignuća učenika iz tri predmeta: matematike, fizike i istorije, navodi se u saopštenju za medije.

Nedeljković je rekla da se testiranje realizuje korišćenjem štampanih testova, odnosno korišćenjem papira i olovke. Kako je dodala, osim testova znanja, u ovom ispitivanju će biti primenjeni i anonimni upitnici za učenike i nastavnike da bi se obezbedili podaci o tome koliko i na koji način se uči u školi i koji faktori utiču na obrazovna postignuća učenika.

Inače, testovi su zasnovani na standardima postignuća koji se mogu ostvariti do kraja 7. razreda, a napravljeno je 25 različitih test sveski za potrebe testiranja u osnovnoj školi, saopšteno je.

Metodologiju istraživanja i testove je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dok je organizacija testiranja u nadležnosti prosvetnih savetnika – predstavnika školske uprave.

Rezultati testiranja biće korišćeni da se unaprede planovi i programi (kurikulumi), utvrde razlike u stepenu ostvarenosti ciljeva i standarda u različitim regionima radi obezbeđivanja dodatne podrške kako bi učenici imali jednake obrazovne šanse, unaprede uslovi rada ustanova i unapredi sistem stručnog usavršavanje nastavnika.

Testiranje u srednjim školama za učenike trećeg razreda biće 15. maja. Reprezentativni uzorak srednjih škola je 135.

Poslednje nacionalno ispitivanje realizovano je u Republici Srbiji 2004. godine, kada su testiranjem bili obuhvaćeni učenici 4. razreda osnovne škole.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/