Home » KO ŽELI U IT ODELJENJE, POLAŽE I PRIJEMNI ISPIT I MATURU
VESTI

KO ŽELI U IT ODELJENJE, POLAŽE I PRIJEMNI ISPIT I MATURU

Učenici koji žele da upišu novoformirana IT odeljenja u gimnazijama, još danas su imali šansu da se prijave za polaganje prijemnog ispita. Ove godine 70 gimnazija širom Srbije uvodi IT smer, a od interesovanja učenika zavisi da li će sve ove škole zaista i dobiti odeljenje prvaka koji će učiti informacione tehnologije, pišu Večernje novosti.

Svi učenici koji se prijave za IT odeljenje će 3. juna polagati prijemni ispit iz matematike. Za ovaj ispit nije potrebno da se pripremaju dodatno, već je dovoljno da vežbaju zadatke koji će biti na maloj maturi. Razlika između prijemnog i završnog ispita iz matematike je u tome što će na prvom biti samo zadaci sa srednjeg i naprednog nivoa, a na maturi su i zadaci sa osnovnog nivoa postignuća. Prijemni će biti teži od završnog, kako bi šansu da se upišu u IT gimnazije imali samo mali maturanti koji imaju zadovoljavajuće znanje iz matematike.

Iako polažu prijemni ispit, ovi đaci će morati da rešavaju sva tri testa na maloj maturi – matematiku, srpski odnosno maternji jezik i kombinovani test. Za upis u IT odeljenja računaće se zbir bodova sa prijemnog i sa završnog ispita i uspeh iz škole.

– Oni će završni ispit polagati 17, 18. i 19. juna, kada i svi njihovi vršnjaci, samo će njima biti evidentirano da su položili prijemni. U listu želja će moći da upisuju informatička odeljenja u bilo kom gradu, ali i sve ostale obrazovne profile – objašnjava za “Novosti” Marija Krneta iz Ministarstva prosvete. – Upravo zbog mogućnosti izbora, tek kad popune liste želja i budu raspoređena po školama, znaće se tačno koliko je IT odeljenja gimnazija upisano. Dešavalo se prošle godine da su neka deca položila prijemni, a na kraju se odlučila za neki drugi smer ili školu, na šta imaju pravo.

Iako polažu prijemni za računarska odeljenja, učenici mogu da se predomisle i da na listu želja za upis stave neke sasvim druge škole i profile. Recimo, ako procene da su loše uradili prijemni, te da im to neće biti dovoljno za upis. Vremena da se predomisle imaju i na kraju gimnazije, jer će iz ovih odeljenja moći da upišu bilo koji fakultet.

Ova odeljenja, kao i ostala specijalizovana u gimnazijama (filološka, matematička, fizička…), neće raditi po novim nastavnim planovima i programima koji važe za ostale gimnazijalce. Oni neće dobiti šest izbornih predmeta od kojih treba da se odaberu dva u svakom razredu. Đaci u IT odeljenjima zato imaju specijalizovan nastavni plan i program, s velikim brojem stručnih predmeta. Na spisku su Programiranje, Primena računara, Objektno orijentisano programiranje, Baze podataka, Programske paradigme i Veb programiranje. Prednost ovih odeljenja je i to što imaju do 20 učenika, a na časovima stručnih predmeta dele se u dve grupe.

Po istom programu kao u državnim gimnazijama, učiće se i u šest privatnih škola, za koje će učenici polagati isti prijemni, istog dana.

Prijemni za IT odeljenja organizovan je i prošle godine, ali su učenici kasno informisani, pa je interesovanje bilo slabo. Kako deca nisu imala dovoljno vremena za pripreme, većina je i prijemni loše uradila. Zato je u svega osam gimnazija uvedeno računarsko odeljenje.

NA PRIJEMNOM 12 ZADATAKA

Učenici će na prijemnom rešavati 12 zadataka, koji će imati više delova, a svaki zadatak će nositi po 20 bodova, do maksimalnih 240. Biće po šest zadataka srednjeg i naprednog nivoa.

– Preporuka je da se pažljivo čita tekst svakog zadatka. Zahtevi u okviru pojedinog zadatka su različite složenosti i ne znači da je poslednji zahtev u zadatku najteži – objašnjava Marija Krneta. – Test proverava logičko mišljenje i zaključivanje, pa i učenici koji nemaju pet iz matematike a imaju razvijenu logiku mogu biti uspešni na njemu.

Izvor Večernje novosti
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/