Home » MATURANTSKI PLES: OD ŠTRAUSA DO MORAVCA
VESTI

MATURANTSKI PLES: OD ŠTRAUSA DO MORAVCA

Hiljade maturanata u 75 gradova širom Srbije plesalo je u petak 18. maja Maturantski ples, u okviru velikog evropskog projekta “European Quadrille Dance Festival”.

Tačno u podne, na trgovima, ulicama i šetalištima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Jagodini, Užicu, Sremskoj Mitrovici maturanti su zaplesali uz taktove iz operete „Slepi miš“ čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa.

Maturanti plesali u 75 gradova Srbije: Detalj iz Jagodine Foto Fcebook.com/Nebojsa Slavkovic-La Luna Serbia

A posle kadrila, maturanti u većini gradova zaigrali su i tradicionalno srpsko kolo.

Cilj te manifestacije, koja se istovremeno odvija u celoj Evropi, je promocija tolerancije, mira i prijateljstva, kao i povezivanje mladih u na starom kontinentu.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji je počela da se održava 2005. godine. Prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Za to najveće zasluge pripadaju njihovom bratskom slovenačkom gradu Mariboru.

Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, od 2007. godine projektu pristupaju i mnogi drugi gradovi iz svih regiona Srbije: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga se obara i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. godine iznosi 33.202 plesača.

Najčešće plešu maturanti srednjih škola, ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti završnih razreda osnovne škole.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/