Home » EVO ZAŠTO SE KALENDAR NASTAVE U VOJVODINI RAZLIKUJE OD KALENDARA U CENTRALNOJ SRBIJI
AKTUELNO

EVO ZAŠTO SE KALENDAR NASTAVE U VOJVODINI RAZLIKUJE OD KALENDARA U CENTRALNOJ SRBIJI

kalendar nastave
Foto mogli

Pitanje zbog čega se kalendar nastave u centralnoj Srbiji razlikuje od onog koji važi u Vojvodini izazvalo je dosta polemike, baš kao i prethodne godine.

Mnogi roditelji negoduju, jer, na primer, deca iz Vojvodine ne mogu tokom zimskog raspusta da posećuju rodbinu u centralnoj Srbiji. Isto važi i za roditelje dece iz centralne Srbije. Razlog je nepoklapanje raspusta.

Roditelji u Vojvodini su, čak pisali i peticiju, tražeći da se to promeni, ali bezuspešno.

Za osnovce i srednjoškolce iz Vojvodine, naime, zimski raspust traje od 24. decembra do 14. januara. Kalendar nastave je đacima u centralnoj Srbiji raspust podelio na dva dela. Prvi traje od 3. do 8. januara, a drugi od 1. do 14. februara. Zbog Dana državnosti, međutim, đaci u školu kreću tek 18. februara.

Kalendar nastave – u čemu je razlika

Posle mnogo spekulacija, dobili smo i zvaničan odgovor na pitanje zašto se razlikuju kalendari nastave. Odgovor je stigao iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

U najkraćem, razlog je to što u Vojvodini žive predstavnici različitih konfesija. A oni verske praznike kao što su Božić ili Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru.

Pun odgovor Sekretarijata glasi: “S obzirom na činjenicu da na teritoriji AP Vojvodine žive predstavnici velikog broja nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, kao i različitih konfesija, prilikom izrade školskog kalendara za osnovne i srednje škole na teritoriji APV nužno je poštovati njihove specifičnosti i omogućiti im podjednaka prava na proslavu najznačajnijih verskih praznika (kao što su Božić i Uskrs).
Prema školskom kalendaru koji se odnosi na teritoriju centralne Srbije, predviđen je jesenji raspust u periodu od 9. 11 do 12. 11. 2018. godine, sa ukupno četiri dana. Na teritoriji AP Vojvodine, ponedeljak 12. 11 2018. godine, dan kojim se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu je takođe nenastavni dan. Zajedno sa prethodnim danima , subotom i nedeljom 10.11. i 11.11, učenici imaju ukupno tri nenastavna dana. U odnosu na školski kalendar za teritoriju centralne Srbije, učenici na teritoriji AP Vojvodine imaju jedan dan manje.“

Zašto se “cepka” raspust u centralnoj Srbiji 

Iz Ministarstva prosvete Republike Srbije, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je deci u centralnoj Srbiji zimski raspust „rascepkan“?

Time je, praktično, veštački produženo prvo polugodište, veštački produžena zimska sezona, a drugo polugodište je značajno skraćeno. A to će naročito da osete maturanti, kojima inače školska godina traje kraće.

Foto mogli
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/