Home » KASNE KNJIGE, NAJVIŠE PROBLEMA ZA PETAKE
VESTI

KASNE KNJIGE, NAJVIŠE PROBLEMA ZA PETAKE

kasne knjige

Kasne knjige za prvi i peti razred osnovne škole. Školska godina počinje za dve nedelje, a u knjižarama još nema svih udžbeničkih kompleta. Najviše je problema sa udžbenicima za peti razred osnovne škole. Izdavači kažu da su oni distribuirani. U nekim knjižarama, međutim, kažu da nisu dobili nijednu knjigu, dok negde nedostaju samo pojedini naslovi.

Zašto kasne knjige

Za većinu roditelja prvaka i petaka kupovina udžbeničkih kompleta biće veliki izdatak. Stare knjige ne mogu da koriste, jer su planovi i programi promenjeni. Mali broj škola ponudio je kupovinu na rate.

Prema rečima izdavača, nema razloga da kasne knjige.

Gordana Knežević Orlić, direktorka Izdavačke kuće “Klet”, koja “drži” najveći deo tržišta, kaže da su svi udžbenici za prvi i peti razred odštampani i distribuirani po knjižarama.

– Ponekad može da bude problem to što neke knjižare nemaju dovoljno mesta. One ne naručuju dovoljne količine i tako ostanu bez udžbenika – kaže Knežević Orlić za „Večernje novosti“.

U knjižarama BIGZ-a, koje prodaju knjige svih izdavača kažu da nisu dobili Čitanku, Gramatiku, Likovno i Francuski jezik od “Kleti”. Nedostaju i Istorija i Likovno vaspitanje za peti razred.

Knjige kasne i u “Službenom glasniku” gde kažu da nisu dobili knjige za petake. Treballo bi da stignu, kažu najkasnije sledeće nedelje.

Na sajtovima pojedinih škola objavljeno je da će knjige za peti razred roditelji moći da kupe tek posle 20. avgusta u knjižarama “Službenog glasnika”.

Kako su za “Novosti“ rekli u Zavodu za udžbenike, svi naslovi za prvake i petake su pripremljeni. Odobrili su ih Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i predati su u štampu.

– Dosta njih je već pristiglo iz štamparija, a krajnji rok za sve je 1. septembar. Tada će svi udžbenici biti u našim knjižarama – kažu u Zavodu. – Za petake ove godine ne štampamo Biologiju, Informatiku i Likovnu kulturu, jer nismo dobili odobrenja. Uveliko radimo na tim naslovima za sledeću školsku godinu.

Novi plan, novih 286 udžbenika

Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola od 1. septembra učiće prema izmenjenom planu i programu, a za 22 predmeta u ponudi je 286 novih udžbenika.

List “Politika” piše da je najviše izdanja za srpski, matematiku i strani jezik. Prvi put su među naslovima i 103 digitalna štiva.

Taj broj udžbenika su stručnjaci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) u protekla dva meseca pregledali i odobrili za ova dva razreda osnovne škole.

To su uradili, kako kaže rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika ZUOV Dejana Milijić Subić za samo pola meseca. Digitalni udžbenici koristiće se u 2.000 učionica u Srbiji.

Nastavnicima je ostalo pola meseca da daju konačnu reč šta će od ponuđenih izdanja da koriste u nastavi i da to saopšte roditeljima.

Bazar polovnih knjiga

Živnula je i ulična prodaja polovnih knjiga. Zbog tradicionalne gužve i komunalnog nereda, koji su godinama pravili nelegalni prodavci u Kosovskoj ulici, a na inicijativu žitelja ovog dela grada, organizovan je Bazar polovnih knjiga. Bazar traje od petka 25. avgusta do 1. oktobra.polovne knjige

U Kosovskoj ulici biće postavljeno 29 tezgi, zbog čega će deo ulice, od Vlajkovićeve do Takovske, biti zatvoren za saobraćaj. Parkirana vozila, uključujući i kombije pretvorene u mobilna skladišta, biće uklonjena, a protok saobraćaja će od Nušićeve kontrolisati saobraćajna policija.

Na trgu Nikole Pašića čak 40 tezgi obezbeđeno je za prodavce polovnih knjiga, a na obe lokacije obezbeđena je i cisterna sa pijaćom vodom.

Cene polovnih knjiga su znatno niže od novih udžbenika. Ali kao i obično kada kupujete polovne stvari, kupujete mačku u džaku.

Prodavcima polovnih knjiga, takođe, možete da prodate vaše stare knjige. Otkupna cena je, u proseku, 100 do 150 dinara po komadu. Uslov je samo da je knjiga relativno dobro očuvana i da u njoj nije pisano, žvrljano…

Foto mogli
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/