Home » ELEKTRONSKI DNEVNIK U ŠKOLAMA, RODITELJI JOŠ BEZ PRISTUPA
VESTI

ELEKTRONSKI DNEVNIK U ŠKOLAMA, RODITELJI JOŠ BEZ PRISTUPA

elektronski dnevnik

U školama u Srbiji se nastavlja sa programom uvođenja elektronskih dnevnika. Takav elektronski dnevnik se koristi u 649 škola. U resornom ministarstvu kažu da je projekat koštao 1,6 miliona evra i da bi obuka do kraja godine trebalo da se sprovede i u ostalim školama.

S druge strane, prosvetari ocenjuju da se uvođenjem elektronskih dnevnika u prosveti problemi samo gomilaju. Poručuju – mnoge škole nemaju osnovne uslove za takav rad.

Elektronski dnevnik – korist ili problem

Korisničko ime i šifra uskoro će otvarati knjigu bez koje generacije nisu mogle da zamisle nastavnike i od koje su đaci strepeli. Jer tradicionalni školski dnevnik uskoro odlazi u istoriju. Opravdani, neopravdani, ocene i ukori unosiće se u kompjuter – u elektronski dnevnik.

“Elektronski dnevnik je još jedna u nizu magičnih reči koje bi trebalo u srpskoj javnosti, naročito u prosvetnoj, da stvore neki efekat kulturnog šoka, pa da svi sada zastanemo pred tim veličanstvom rešenja naših problema u obrazovanju”, kaže za N1 nastavnica srpskog Vesna Vojvodić.

Nedostaju računari

Uvođenjem elektronskog dnevnika problemi će se još više gomilati, upozoravaju nastavnici. Kažu da školama nedostaju računari, a prosvetnim radnicima obuka. Problem su, tvrde i pritisci pojedinih direktora. Oni, kako objašnjavaju, traže da se zbog elektronskog dnevika učenici ocenjuju i van časa – iz zbornice, pa čak i od kuće.

“I to je i neetično. Po našim prosvetnim zakonima, svaka ocena koju učenik zasluži, mora da bude objašnjenja, opravdana, obrazložena i uneta pred učenikom kom smo tu ocenu obrazložili. Zakon još ne prepoznaje razliku između elektronske i papirne knjige evidencije. Vi ste, dakle, dužni da radite, a morate da kršite zakon”, dodaje Vesna Vojvodić.

Uvođenje elektronskog dnevnika republičku kasu koštalo je 1,6 miliona evra. Takav dnevnik bi, kako je najavljeno, trebalo da omogući brži i jednostavniji rad prosvetara. Rroditelji bi informacije o svom detetu, mogli da dobiju bez odlaska u školu.

“Ja verujem zaista da će to u jednu ruku da olakša nastavnicima, a pre svega roditeljima da imaju uvid u izostanke, ocene. Druga strana jeste ta što ne želimo da sada ovi elektronski dnevnici i način da roditelji saznaju ocene budu dovoljni. Ne želimo da se time zadovolji taj neki nivo informisanosti roditelja o svom detetu u školi. Jako su važna otvorena vrata, jako je važna saradnja i direktan razgovor između nastavnika i roditelja”, smatra Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj”.

Roditelji bez pristupa

Po svemu sudeći, za sada će na usmenom razgovoru i ostati. Roditelji još nemaju pristup elektonskom dnevniku. U resornom ministarstvu kažu da je zastoj zbog usaglašavanja sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

“To usaglašavanje očigledno svuda u svetu ide sporo, pa i kod nas. Onog trenutka kada se to bude završilo istog sekunda ćemo i mi pustiti roditelje u sam dnevnik. Tu nema nikakv, nikakav drugi problem”, kaže rukovodilac projekta “E prosveta” u Ministarstvu prosvete Bojan Radić.

Elektronski dnevnici se od ukupno 1.800 škola u Srbiji, trenutno koriste u 649.

Izvor N1
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/